ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια καλύτερη «γεύση» από τη νέα πλατεία

Λειτουργικές κυρίως αλλαγές, που προέρχονται από τη δημιουργία κόμβου μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και τη διασύνδεση με το πάρκο «Κ. Μπέγκα», περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε εκ μέρους των μελετητών η Γεωργίνα Παπαγεωργίου, ενώ διευκρινήσεις και απαντήσεις στους δημοτικούς συμβούλους έδωσε ο Παύλος Βλαστός.
Ήδη η μελέτη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ, με μια μικρή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τον χώρο μπροστά από την περιφέρεια Ηπείρου. Αυτή προκύπτει λόγω του ότι το τμήμα αυτό αποτελεί αντικείμενο έργου που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαίκά κονδύλια και δεν μπορεί να περιληφθεί ξανά σε χρηματοδοτούμενο έργο πριν περάσει πενταετία. Εν προκειμένω, όπως αναφέρθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, τα πέντε έτη συμπληρώνονται εντός του καλοκαιριού, με τη δημοτική αρχή, μετά από τις προτάσεις που έγιναν και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, να είναι διατεθειμένη να δρομολογήσει την ανακατασκευή και αυτού του τμήματος, είτε μέσω της ίδιας χρηματοδότησης είτε με συμπληρωματική.
Το έργο της ανάπλασης συσχετίζεται πλήρως με τον νέο κόμβο που έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ και έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης της πλατείας προς την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου με περισσότερο πράσινο.
Για το θέμα του κόμβου, με δεδομένο πως λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πεζούς, υπήρξαν προβληματισμοί από την πλευρά της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και τον επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο να απαντά ότι ο κόμβος συμπεριλαμβάνεται στο ΣΒΑΚ, που είχε παραλάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή, και πως η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών θα διασφαλιστεί και από τις συνοδές παρεμβάσεις, όπως η σήμανση.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η διασύνδεση της με το πάρκο «Κώστα Μπέγκα», μέσω φιλικών κατασκευών για τους πολίτες και για τα άτομα με αναπηρία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μία μελλοντική διασύνδεση όλων των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου.
Στην πλατεία θα δημιουργηθούν υποδομές που θα δέχονται κατασκευές –όπως εξέδρες- ώστε να αποφεύγονται φθορές, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά της στοιχεία θα είναι αυτό του νερού, με την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου σιντριβανιού.
Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου για τη χωροθέτηση μιας κατασκευής που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναυλίες ή μουσικές εκδηλώσεις. Οι μελετητές από την πλευρά τους συμφώνησαν και έχουν δεσμευθεί πως θα σχεδιάσουν μια κατασκευή ευέλικτη, που όμως δε θα δημιουργεί φθορές κατά την εγκατάσταση ή απεγκατάσταση.

Αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση

Κατά τη συζήτηση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, οι τόνοι ανέβηκαν όταν από την παράταξη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» υποστηρίχθηκε ότι χάθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ που προοριζόταν για τον δήμο Ιωαννιτών.
«Απωλέσατε πόρους για τον δήμο Ιωαννιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο Θωμάς Μπέγκας, προκαλώντας την άμεση απάντηση του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά ημιτελών μελετών και προβληματικών σχεδιασμών που παρελήφθησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για θηλιά. Να δούμε τις προεκλογικές μακέτες, τα κουβάρια των προγραμματικών συμβάσεων, όλα ήταν αέρα πατέρα… Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μετά την πανδημία μεταφέρθηκαν σε άλλες προτεραιότητες. Αυτό δεν αποτελεί απώλεια πόρων από τη δημοτική αρχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Σε πολύ ηπιότερο τόνο, αιχμές για απώλεια πόρων, βασισμένη στις αντιδράσεις που υπήρξαν προεκλογικά για το έργο αλλά και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, άφησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. Ωστόσο, σημείωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την πόλη, που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, ενώ ευχαρίστησε τους μελετητές.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ τόνισε ότι υπήρξαν πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του κέντρου της πόλης.
Ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν είχε ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα το έργο της πλατείας. Έδωσε βαρύτητα σε παρεμβάσεις που αφορούν στο Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο, στο Άσυλο Ανιάτων και άλλες, και όταν αυτές πήραν τον δρόμο τους, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο έργο.
«Η δημοτική αρχή δεν έχασε κανένα έργο στο ΕΣΠΑ. Το κυρίαρχο είναι το έργο της πλατείας, που δρομολογείται και θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο δήμαρχος και καυτηρίασε τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης που επιχείρησε να τορπιλίσει το ήρεμο κλίμα της συνεδρίασης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας