ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με self test στο σχολείο από την Δευτέρα

Μόνο με αρνητικό τεστ θα μπαίνουν στις τάξεις οι μαθητές των λυκείων, από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε ανοίγουν ξανά σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά το «πράσινο φως» της Επιτροπής των ειδικών, την επαναλειτουργία των λυκείων, επειδή παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες, αλλά και γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα θα συνοδεύεται από δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, για μαθητές 16 έως 18 ετών, αλλά και εκπαιδευτικούς, που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία, βάσει του ΑΜΚΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στα Γιάννενα και την περιφέρεια τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή στα φαρμακεία, ενώ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη από σήμερα, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συστήνεται να κάνουν self test πριν μεταβούν στο σχολείο ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Παράλληλα, θα ισχύουν όλα τα μέτρα που ίσχυαν κατά τη λειτουργία των σχολείων την εποχή της πανδημίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα , η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων και τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Τονίζεται ότι ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι