ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απέκτησε έκταση το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας»

Θετικά ανταποκρίθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αίτημα της περιφέρειας Ηπείρου για δωρεάν παραχώρηση της έκτασης ακινήτων στην πρώην Γεωργική Σχολή Κατσικά, με σκοπό τη δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας».

Με απόφαση που αναρτήθηκε σήμερα στο «Διαύγεια», η περιφέρεια Ηπείρου αποκτά προς χρήση για 25 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης για δέκα χρόνια) δύο εκτάσεις συνολικού εμβαδού 951.647,57 τ.μ., με την υποχρέωση να αναπτύξει μέσα στην επόμενη πενταετία Πάρκο Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα με την ονομασία «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην απόφαση. Επίσης, τονίζεται ότι το εν λόγω πάρκο θα φιλοξενεί δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Ως γνωστόν, στα σχέδια της περιφέρειας Ηπείρου είναι η δημιουργία δύο ερευνητικών κέντρων, ενός για τα αρωματικά φυτά και ενός για τη γενετική βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων, καθώς και η δημιουργία ενός εκθετηρίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ηπείρου, για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλοντας χώρος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ιωαννίνων, βάσει πάντα της απόφασης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, ένα τμήμα της έκτασης θα παραχωρηθεί για δράσεις του ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η αναφορά στο συγκρότημα 13 παλαιών κτιρίων στην παραχωρούμενη έκταση, με το υπουργείο να σημειώνει ότι για τυχόν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης αυτών και διαμόρφωσης του χώρου πρέπει να προηγηθεί έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση