ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέτρα και έλεγχοι για την αλιεία στην Παμβώτιδα

Ακόμη και καταγγελίες για ηλεκτραλιεία στη λίμνη Παμβώτιδα έχουν φτάσει στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, που, μαζί με τον δήμο Ιωαννίνων, εντατικοποιούν τις προσπάθειες ελέγχου της αλιείας, ώστε να γίνεται μόνο με νόμιμα μέσα.

Πρόκειται για έναν ακόμη μηχανισμό προστασίας της λίμνης με σκοπό τη ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την αλιεία, όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος.
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή αποτελούν οι καθημερινές σχεδόν αναφορές για επικίνδυνους τρόπους ψαρέματος στη λίμνη και για άναρχη αλιεία. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, στην τελευταία συνάντηση εργασίας όλων των εμπλεκομένων έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν υλοποιηθεί.
Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί τρεις μηχανισμοί προστασίας της λίμνης. Ο πρώτος είναι οι «πράσινες περιπολίες» για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και στερεών αποβλήτων στη λίμνη. Εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και τους φύλακες του Φορέα, στο κομμάτι αυτό θα υπάρξει και η συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. «Κάνω έκκληση σε όποιον συμπολίτη μας έχει ζωικά απόβλητα ή στερεά απόβλητα και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος, να ζητήσει τη βοήθεια των υπηρεσιών του δήμου στο τηλέφωνο 2651075555. Βάζουμε τέλος στην άναρχη εναπόθεση», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.
Ο δεύτερος μηχανισμός ελέγχου είναι αυτός που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της ΔΕΥΑΙ. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651054500 για περιπτώσεις ρίψεις λυμάτων στα όμβρια ύδατα.
Τέλος, υπάρχει καθημερινή παρουσία συνεργείου καθαριότητας και ευπρεπισμού στο παραλίμνιο μέτωπο.
Στα παραπάνω μέτρα προστίθεται πλέον και ο μηχανισμός που θα ρυθμίσει τα θέματα αλιείας. Τα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Βλέτσας, περιλαμβάνουν την αυστηρή επιτήρηση για το διάστημα απαγόρευσης της αλιείας, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης. Ενημέρωση για την απαγόρευση του ψαρέματος θα γίνει και εντός της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Κατσικά.
Παράλληλα, θα γίνονται τακτικές πλωτές περιπολίες με το σκάφος του Φορέα και θα υπάρξει συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς και οι ίδιοι επιθυμούν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με κανόνες.
«Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουμε αυτό το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα. Ξεκινάμε να βάζουμε κανόνες και να τους εφαρμόζουμε. Μειονέκτημα στην προσπάθειά μας είναι ότι απουσιάζει αυτή τη στιγμή μία διαχειριστική μελέτη, η οποία θα μας δείχνει διάφορους δείκτες για τις αντοχές τις λίμνης Παμβώτιδας. Ο Φορέας ετοιμάζει μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης. Αυτή η μελέτη, όταν παραληφθεί, θα αποτελέσει οδηγό σε πολλές μελλοντικές δράσεις. Τώρα, λοιπόν, ξεκινάμε να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και στο μέλλον θα εξετάσουμε και άλλες παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν την κατάσταση και στον τομέα της αλιείας», υπογράμμισε ο κ. Βλέτσας.
Στις καταγγελίες που υπάρχουν για ηλεκτραλιεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα, τονίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται και προκαλεί καταστροφή στους πληθυσμούς. Παράλληλα, σημείωσε, για όσους έχουν δίχτυα, πως αυτά πρέπει να είναι νόμιμα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποιο ατύχημα.
Τη συνάντηση εργασίας απασχόλησε και το ζήτημα των ποσοτήτων αλίευσης, κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει τρόπος ζύγισης ή θεσμοθετημένη ιχθυόσκαλα. Μάλιστα, ο κ. Φίλιος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι εφόσον υπήρξε μέτρηση των αλιευμάτων, θα μπορούσαν οι αλιείς να συνεισφέρουν σε ένα λιμενικό ταμείο για τη λίμνη, με ένα ελάχιστο ποσό, όπως θα μπορούσε να γίνει και με τις επιχειρήσεις της παραλίμνιας περιοχή, προκειμένου όλοι και ιδιαίτερα εκείνοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με άξονα την Παμβώτιδα, να συμβάλλουν στη λήψη μέτρων για την προστασία και ανάδειξή της.

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης