ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καμπανάκι» για το ΠΓΝΙ από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου

Ένα νέο σχέδιο οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με covid-19 στην περιφέρεια Ηπείρου, που θα περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά covid -19, προτείνει το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό αλλά και το εξειδικευμένο κλινικό έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του Τμήματος Ιατρικής διαπιστώθηκαν ότι η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών και ότι η εξέλιξή της στην περιοχή μας δε δείχνει σημεία ύφεσης, αλλά αντίθετα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών και που παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, μη παρεχόμενες από λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής (ογκολογικές, νευρολογικές, νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, καρδιολογικές, καρδιοχειρουργικές), είναι το νοσοκομείο που φέρει το συντριπτικό βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης ασθενών με covid -19. Ειδικότερα, έχει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ covid -19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες έξι κλίνες ΜΕΘ covid -19.

«Με βάση τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο του τμήματος Ιατρικής θα είναι αδύνατον να συνεχιστεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, ενώ δε θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών covid -19, καθώς δε θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό», σημειώνει η διοίκηση του τμήματος και τονίζει πως είναι αναγκαίο να γίνει άμεση επεξεργασία ενός σχεδίου μετατροπής ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά covid -19, με θεσμική ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας τον επόμενο μήνα.

Επίσης, κρίνει απαραίτητο τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του τμήματος Ιατρικής παραμένουν ανεμβολίαστοι, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και η προσφορά υπηρεσιών από μέρους τους με σχετική ασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως την περίοδο της πανδημίας η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας.

«Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και να στερήσουμε την προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών, και ζητούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητούμε την άμεση αναπροσαρμογή της οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε covid -19 ασθενείς στην περιοχή μας. Επιμένουμε στην άμεση ενίσχυση του τμήματος Ιατρικής με μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ), καθώς και με διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την ασφαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού μας έργου», καταλήγει το τμήμα.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος