ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσδοκά σε χρηματοδοτήσεις για το Κέντρο Έρευνας και αναστήλωση μνημείων

Μια σειρά προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων, πλην των οδικών, από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει γίνει στην κυβέρνηση από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναδείχθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε πως έχει κατατεθεί κατάλογος έργων με έτοιμα τεχνικά δελτία στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έκανε λόγο, για μια ακόμη φορά, στα οδικά έργα και ειδικά στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά και τα τμήματα Καμπή-Πρέβεζα και Μεσοπόταμος-Πάργα. Για τα τελευταία, ο κ. Καχριμάνης βρέθηκε στο υπουργείο Υποδομών την Πέμπτη, και όπως μετέφερε, ζήτησε να του παραδοθούν όποιες μελέτες υπάρχουν, ενώ ανέφερε ότι η μελέτη για τρίιχνο δρόμο στο τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά είναι έτοιμη και το κόστος της εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ.

«Θα δουλέψουμε και το τμήμα Γιάννενα-Καλπάκι, με διάφορες προδιαγραφές, εκτός από αυτές που είναι σήμερα, για πάσα ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε στο τομεακό του υπουργείου το 2021-2027 ή να τα υλοποιήσουμε με άλλες μορφές», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι έχει παραδώσει το μάστερ πλαν για το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά έχουν ετοιμαστεί και άλλα έργα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όπως το Τζαμί της Καλούτσιανης, το Ιμαρέτ, το Κάστρο Κιάφας και έργα στους τομείς του τουρισμού και της υγείας.«Δεν μπορούν να μπουν θέματα της καθημερινότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 της περιφέρειας Ηπείρου, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Δημήτρης Κλούμπας έκανε λόγο για αυξητικές τάσεις στα διαθέσιμα κονδύλια και σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί των ετών ‘21-‘25 θεωρούνται ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι.

Το Μεσοπρόθεσμο της περιφέρειας καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τους περιφερειακούς συμβούλους να αναφέρονται και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το ζήτημα είναι που θέλουμε να πάμε ως περιφέρεια», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, προσθέτοντας πως δεν έχει νόημα η αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων. «Τι νέο έχει να εισφέρει η περιφερειακή αρχή στο Μεσοπρόθεσμο; Ο κ. Καχριμάνης επαναλαμβάνει για την Κακαβιά, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το ότι αδικείται η Ήπειροςκ.ο.κ. Εκφράζει ανησυχίες που έχουμε όλοι. Το ζήτημα είναι, ακόμη και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τι θα πάρει η Ήπειρος με οικονομικούς όρους; Δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Για λογιστική αποτύπωση που είναι εντελώς αδιάφορη, καθώς σχεδιάστηκε στην προ – κορωνοϊού εποχή, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τίποτα από όσα προβλέπονται δε θα ισχύσουν. Παράλληλα, χαρακτήρισε «λόγια του αέρα», όσα ανέφερε ο κ. Καχριμάνης για υποβολή τεχνικών δελτίων στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανταπαντώντας, όπως είπε, στον χαρακτηρισμό αυτό που δίνεται από την περιφερειακή αρχή στις τοποθετήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον», ο Χάρης Λιούρης αμφισβήτησε την αποδοτικότητα και απορρόφηση των κονδυλίων, επικαλούμενους τα στοιχεία από τα έτη 2019-2020. «Με αυτόν τον ρυθμό απορρόφησης, δε θα έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Υπολογίζετε ως το 2025, ολόκληρη περιφέρεια, να εισπράξετε 117 εκ. ευρώ. Ας έχουμε στόχο τα μεγάλα έργα και όχι τα μικρά και ασήμαντα. Ευχή όλων ένα διαφορετικό όραμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας», σημείωσε.

Τη φιλοσοφία που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, που έχει στρέψει τους «μεγάλους παίκτες» στην πράσινη οικονομία και τις ψηφιακές δράσεις, επικαλούμενος και τα θέματα των ΑΠΕ που έχουν ανοίξει και στην περιοχή μας, επέκρινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας. Ο κ. Πρέντζας έκανε λόγο για το «τέλος» των μικρών και αυτοαπασχολούμενων και για υπερεκμετάλλευση εργασίας. «Αυτό το μοντέλο ακολουθεί και η περιφέρεια Ηπείρου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους κανόνες, οι ρυθμοί απορροφητικότητας λειτουργούν προς τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγους.

Αντιλαϊκούς χαρακτήρισε τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας, όπως προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς, σημειώνοντας πως απουσιάζουν μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων, των παραγωγών και των ανέργων, που πλήττονται και από την πανδημία.

Αρνητική στάση στο Μεσοπρόθεσμο κράτησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, που συμφώνησε με τις εισηγήσεις των κ.κ. Πρέντζα και Γαλατά, ενώ πρόσθεσε στους λόγους της διαφωνίας την απουσία δημόσιας διαβούλευσης αλλά και διαβούλευσης εντός του περιφερειακού συμβουλίου.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστα Αναγνώστου, που επίσης καταψήφισε.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος