ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αμφιβάλλει για την ένταξη της πλατείας στο “Αντ. Τρίτσης” η “Ενότητα Πολιτών”

Σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελικά θα ενταχθεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εκφράζει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», ενώ την ίδια ώρα επικρίνει την επιλογή της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει από την αρχή της θητείας της στην υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα να χάσει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τόσο ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος άφησαν να εννοηθεί ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων που λαμβάνονται, είναι το πώς θα ακυρωθούν οι προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έκαναν λόγο για εμπάθεια. Και η πεποίθησή τους αυτή ενισχύθηκε μετά τους χειρισμούς στο θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, καθώς ενώ αρχικά είχε αμφισβητηθεί η ποιότητα του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και γινόταν λόγος για μια μικρότερου κόστους παρέμβαση, με κύριο επιχείρημα ότι δεν αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας, τελικά προχωρά στην υποβολή πρότασης που κατά κύριο λόγο βασίζεται στο αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με κάποιες αισθητικές βελτιώσεις και προσαρμογές σε σχέση με τη διασύνδεση της πλατείας με τον περιβάλλοντα χώρο.
«Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έχει φροντίσει ώστε το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης να έχει ουσιαστικά απενταχθεί από το διασφαλισμένο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ και επιχειρεί την ένταξη της “αποδιοπομπαίας” για την ίδια μελέτης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με αμφίβολα αποτελέσματα λόγω περιορισμένων πόρων και ανταγωνιστικότητας του προγράμματος. Την ίδια στιγμή στην εισήγησή της στην Οικονομική Επιτροπή θέτει και την παράμετρο πιθανής συγχρηματοδότησης από ίδιους πόρους, ενώ από το ΕΣΠΑ ήταν διασφαλισμένο το 100% της χρηματοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Τις αμφιβολίες του για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εξέφρασε και ο Θ. Γιωτίτσας, μεταφέροντας συνολικότερους προβληματισμούς των αυτοδιοικητικών για τις δυνατότητες του προγράμματος. «Είναι σίγουρη η δημοτική αρχή ότι θα ενταχθεί; Και πότε θα γίνει αυτό; Και πότε θα ξεκινήσει το έργο;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 5ετία για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση, όταν ήδη το έργο θα εκτελούνταν με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Η κριτική εστιάστηκε και στις συνέπειες που επιφέρει η επιλογή της δημοτικής αρχής να μην αντλήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της πλατείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ετοιμότητα για την ένταξη κάποιου άλλου έργου στην πρόσκληση που είχε μοναδικό δικαιούχο τον δήμο Ιωαννιτών.
«Απώλεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που με μεγάλο κόπο είχαμε διασφαλίσει για τον δήμο μας από το ΕΣΠΑ με έργα ώριμα και ενταγμένα, όπως αυτά της Κεντρικής πλατείας, του μεγάλου δακτύλιου της πόλης, του ποδηλατοπεζόδρομου Μάτσικα – Πέραμα, του πάρκου πολιτισμού στις πρώην στρατιωτικές φυλακές…», υποστήριξε ο κ. Μπέγκας, με τον Θ. Γιωτίτσα να καλεί τη δημοτική αρχή να απολογηθεί για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι από τα 12 εκ. ευρώ που υπήρχαν δεσμευμένα με μοναδικό δικαιούχο το δήμο Ιωαννιτών για τα έργα της κεντρικής πλατείας, του ποδηλατοπεζόδρομου, της ανάπλασης του Κάστρου και της οδού Σιαράβα, εκείνη θα απορροφήσει μόλις 2,5 εκ. ευρώ για τα δύο τελευταία.
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε ακόμη και τώρα να ενταχθεί το έργο της ανάπλασης στο ΕΣΠΑ, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως η πρόσκληση έχει κλείσει, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή να ανοίξει ξανά, όπως για παράδειγμα έγινε για τους κόμβους. Βέβαια, ένα ερώτημα είναι αν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κονδύλια ή έχουν μεταφερθεί σε άλλες δράσεις, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, ειδικά μετά τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Γιωτίτσας έκανε και κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με το αντικείμενο και το κόστος του έργου, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πλάνη εκ μέρους της δημοτικής αρχής. «Το 1,2 εκ. ευρώ ήταν μια προεκτίμηση κόστους, το οποίο θα προέκυπτε από τη μελέτη εφαρμογής. Το ότι η πρόταση στο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ είναι για 5,2 εκ. ευρώ, δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Μιλάμε για το ίδιο έργο με κάποιες αλλαγές», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα και το έργο του Μεγάλου Δακτυλίου που ήταν προϋπολογισμένο στα 15 εκ. ευρώ και μετά την οριστικοποίηση των μελετών εντάχθηκε με 27 εκ. ευρώ.
Η αλήθεια φαίνεται να είναι κάπου στη μέση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Η.Α., στη μελέτη που παραλήφθηκε, υπήρχε μια εκτίμηση κόστους στα 4 περίπου εκατ. ευρώ, κατά συνέπεια οι πρόσθετες παρεμβάσεις κοστολογούνται περίπου σε 1 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται ο κυκλικός κόμβος στο Δικαστικό Μέγαρο, για τον οποίο επίσης εκφράστηκε διαφωνία, με τον κ. Μπέγκα να τον χαρακτηρίζει «θηριώδη» και να προσθέτει ότι αποκόπτει τη σύνδεση της Λ. Δωδώνης με την πλατεία, ευνοώντας τη αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

«Επικίνδυνη και εμπαθής η δημοτική αρχή»

Πέρα από το θέμα της πλατείας, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και σε κάποια επιμέρους ζητήματα λειτουργίας της δημοτικής αρχής, την οποία τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη και εμπαθή σε σχέση με τους προκατόχους της».
Ενδεικτικά έκανε λόγο για απαξίωση απαξίωση των συλλογικών οργάνων του δήμου, για έλλειψη διαβούλευσης με την κοινωνία και για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. «Ο τρόπος που ασκεί διοίκηση η δημοτική αρχή, στερεί τον τόπο από πολύτιμους πόρους και σημαντικά έργα, καταδεικνύει δε ότι η φιλοσοφία της δεν έχει καμία σχέση με την αρχή της συνέχειας της διοίκησης σε ένα σύγχρονο κράτος. Είναι κρίμα για τον τόπο, είναι κρίμα για τους συνδημότες μας. Τα Γιάννενα έχουν βαλτώσει, δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη πιο σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Νάστος, μιλώντας για μια δημοτική αρχή που διέπεται από αναξιοπρέπεια, άγνοια, μιζέρια, υπερβολή και κυρίως εμπάθεια απέναντι στα όσα έκανε η δική του παράταξη τα χρόνια που διοίκησε το δήμο.
«Ο δήμαρχος έχει τόσο εμπάθεια που δεν μπορεί να δεχθεί τα δρομολογημένα από εμάς έργα. Θα τους καλέσω να αλλάξουν ρότα γρήγορα. Γίνεται ζημιά στην πόλη. Δεν έχουν σημασία ούτε οι προηγούμενες ούτε οι επόμενες εκλογές. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνεργαστεί, αλλά όλοι ξέρουμε ποιος ευθύνεται για το ότι δε συνέβη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε την πίστη του στις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και όχι στα «κολαούζα του εκάστοτε πρωθυπουργού».
Τέλος, θεσμικό ατόπημα και ύψιστη προσβολή στη δημοκρατία χαρακτήρισε ο Θ. Γιωτίτσας τα όσα ανέφερε σε άρθρο του στον Η.Α. ο δήμαρχος Ιωαννίνων περί ευθυνών της αντιπολίτευσης για τη ζημία που έχουν οι δημότες των Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει εκ μέρους του κ. Ελισάφ καμία διάθεση για αυτοκριτική και καμία απολογία για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι λανθασμένες πολιτικές του επιλογές. Και έκλεισε ευχαριστώντας τον ειρωνικά για τα… μαθήματα δημοκρατίας που παραδίδει.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας