ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν λειτουργία στους ίδιους χώρους και με τα ίδια χαρακτηριστικά

Τη συνέχιση της λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών που πρόσφεραν μέχρι σήμερα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Προεπαγγελματικής Κατάρτισης του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», έστω και υπό διαφορετική ονομασία, διεκδικούν οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά την υπογραφή της ΚΥΑ που προβλέπει τη μεταφορά των δυο δομών στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε προκαλέσει αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ του Ψυχιατρικού Τομέα του «Χατζηκώστα» και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Οι εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα» και του Ψυχιατρικου Τομέα κάνουν λόγο για υποβάθμιση των υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος, διερωτώμενοι για τους λόγους που επέβαλαν αυτή τη μεταφορά, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας τους υπό τη σκέπη του Γ.Ν. «Χατζηκώστα», με προσωπικό και με δαπάνες του ίδιου νοσοκομείου.
Από την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είχαν επισημάνει ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ειδική μονάδα ενταγμένη λειτουργικά και οργανικά στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική με ΦΕΚ του 1991, εποχή κατά την οποία όλες οι μονάδες της εν λόγω κλινικής ήταν εγκατεστημένες στο «Χατζηκώστα». Ωστόσο, το σύνολο αυτών των μονάδων δε μεταφέρθηκε στο ΠΓΝΙ, όταν ολοκληρώθηκε η κτιριακή του υποδομή.
Μετά από την υπογραφή της ΚΥΑ από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως αρνητική για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», οι εργαζόμενοι διεκδικούν πλέον τη συνέχιση λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας στους ίδιους χώρους και με τα ίδια χαρακτηριστικά, έστω και υπό διαφορετική ονομασία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κώστας Καλαμπόκας. Παράλληλα, διεκδικούν την ίδρυση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στον χώρο του Πολυδύναμου Κέντρου με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της Μονάδας Αποτοξίνωσης (detox), όπως έχει προβλεφθεί.
Για εξέλιξη που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, έκανε λόγο από την πλευρά του ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του «Χατζηκώστα» Γιώργος Μακρυδήμας, σημειώνοντας μάλιστα πως το ΠΓΝΙ είναι νοσοκομείο του ΕΣΥ που φιλοξενεί πανεπιστημιακές κλινικές και φοιτητές. «Το ερώτημα γιατί δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταφέρονται στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να υποβληθεί προς αυτούς που κόπτονται», σημείωσε χαρακτηριστικά, για συνεχίσει λέγοντας ότι είναι περίεργο να διαδίδεται ότι το κτίριο, το οποίο ανήκει σε κληροδότημα του «Χατζηκώστα», πρόκειται να ενοικιαστεί.

Σχετικά άρθρα

Θέλουν τα Γιάννενα… υπαίθριο καμβά

Χορός καταγγελιών για τη σύμπραξη ΠΓΝΙ-ΕΠΡΟΨΥΗ

«Πυροδοτούν ένταση» οι δηλώσεις του Γ. Φλούδα