ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης στη Μονάδα Παιδικής Προστασίας Κόνιτσας

Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνει το κτίριο της Μονάδας Παιδικής Προστασίας Κόνιτσας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ), μέρος του οποίου μετατρέπεται σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης με στόχο να φιλοξενήσει είτε παιδιά, όπως και άλλες δομές του Κέντρου, είτε άτομα με αναπηρίες.

Η κατεύθυνση συνάδει αφενός με την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο οποίο ανήκει το ΚΚΠΠΗ, αλλά και με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσολάκη έκανε λόγο για «ομηρία» σε σχέση με τη σύμβαση του ΔΟΜ, που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία της δομής για φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων.«Η διοίκηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο να ισορροπήσει μεταξύ του ευκταίου και εφικτού, γιατί υπάρχει αυτή η δεσμευτική συμφωνία, όμως επειδή δε βλέπουμε προοπτική, έπρεπε κάτι να κάνουμε, γιατί οι κοινωνικές ανάγκες είναι πολλές», σημείωσε.

Η επίσημη απάντηση για την μη αξιοποίηση του κτιρίου έως σήμερα από τον ΔΟΜ, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, έχει να κάνει αρχικά με τα κονδύλια και στη συνέχεια με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τον ΔΟΜ αφορούσε τα 2.500 τ.μ. σε σύνολο 3.500 ωφέλιμων τ.μ. του κτιρίου και έτσι, η διοίκηση προχωρά στην αξιοποίηση των 1000 τ.μ. Για να γίνει χωρίς προβλήματα η αξιοποίηση του κτιρίου, προχώρησε η πλήρης χωροταξική και ενεργειακή αυτονομία του τμήματος που θα χρησιμοποιηθεί για τους στόχους του Κέντρου, με διαφορετική είσοδο και υποδομές για την αυτόνομη διαβίωση και ατόμων με αναπηρία.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να είμαστε έτοιμοι και εναρμονισμένοι με τη στρατηγική που έχει χαράξει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το κέντρο έχει προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Προσλήψεις προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως έχει κάνει ο ιδιωτικός τομέας. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες και ένα βήμα πιο μπροστά στα ζητήματα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», τόνισε η κ. Τσολάκη.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων