ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε θέλει περαιτέρω εμπλοκή με τα σκουπίδια η περιφέρεια

Δρομολογείται η «μετάβαση» της ευθύνης της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης από την περιφέρεια Ηπείρου στους δήμους, και συγκεκριμένα στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, έστω και αν απαιτούνται ακόμη χρόνος, χρήματα και πολλή δουλειά μέχρι η ολοκληρωμένη διαχείριση να γίνει πράξη.

Αυτό τουλάχιστον είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση και κυρίως τις τοποθετήσεις της περιφερειακής αρχής κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αποκλειστικά με το θέμα της πορείας υλοποίησης της πράξης «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄ φάση) και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο», μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μάλιστα, ανέφερε ότι έχει καλέσει τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νίκο Καλαντζή για το θέμα αυτό και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι επιδιώκει να κρατήσει την αρμοδιότητα. «Η περιφέρεια Ηπείρου και η διοίκησή της είναι εδώ, περιμένει, αγωνιά και κατά κυριολεκτικά αδιανόητο τρόπο, αντί οι αρμόδιοι να έρθουν να συνεργαστούν, επιχειρείται να λοιδορηθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στη λειτουργία των ΣΜΑ, η περιφέρεια Ηπείρου δεν επιθυμεί να παίξει κάποιο άλλο ρόλο, όπως υπονοείται από μερικούς, αλλά επιδιώκει την ολοκλήρωση των έργων που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και βεβαίως να ολοκληρωθεί το περιεχόμενο των συμβάσεων με τη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού», σημείωσε και πρόσθεσε πως από τον Δεκέμβριο του 2019 έχει εγγράφως ζητήσει από τον Φορέα να κάνει γνωστή την ετοιμότητά του σε προσωπικό ή, εφόσον δεν υπάρχει, λειτουργό για την έναρξη της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ.

«Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος οφείλει να λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω και να ενεργήσει αντίστοιχα. Η περιφέρεια Ηπείρου, που καθημερινά προσφέρει απλόχερα τη συνεργασία της στους δήμους, στον Σύνδεσμο, και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι εδώ, ώστε να βρουν όλα τον δρόμο τους και ο Σύνδεσμος να αναλάβει το δύσκολο έργο που έχει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε η Ήπειρος να εξακολουθήσει να είναι πρωτοπόρα», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης.

Η συζήτηση φυσικά επεκτάθηκε και στο ιστορικό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και στα πρόσφατα περιστατικά, που οδήγησαν σε εισαγγελική παραγγελία για την χορήγηση των σχετικών εγγράφων στην Λαϊκή Συσπείρωση, με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση να τονίζει πως δεν υπήρξε καθυστέρηση και να αποδίδει την προσφυγή στην Εισαγγελία από την Λαϊκή Συσπείρωση σε «υπερβάλλοντα ζήλο».

Κριτική σε όλους τους τόνους

Χωρίς να είναι ικανοποιημένη από το σύνολο των εγγραφών που περιήλθαν στα χέρια της και πέρα από τις εκπεφρασμένες ιδεολογικές διαφωνίες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών και το μοντέλο των ΣΔΙΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων, η εισηγήτρια του θέματος από την πλευρά της παράταξης, Τίνα Ζέκα κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή επειδή δεν έχει ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο για τη διαμάχη με τον ανάδοχο της Μονάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την περιφέρεια να διεκδικεί 690.000 ευρώ λόγω της καθυστέρησης έναρξης στην δοκιμαστική λειτουργία και την εταιρία αποζημίωση 3.800.000 ευρώ για απώλειες εσόδων.

«Πότε θα μας ενημερώνατε για αυτή τη διαδικασία μαμούθ;», σημείωσε η κ. Ζέκα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση των δήμων από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και παραλαβή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με αναφορές και στις διαφωνίες του περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ

«Φυσικά δεν είναι το πρώτο έργο που καθυστερεί αλλά σίγουρα είναι απ’ τα λίγα έργα με το οποία η περιφέρεια εκβιάζει τους δήμους. Στην πράξη, κάθε μέρα που καθυστερεί, στραγγαλίζει οικονομικά τους δήμους με την καθυστέρηση κι αναγκάζονται να μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία όπως-όπως με τεράστια κενά σε σχέση με την επίλυση τυχόν προβλημάτων κατά τη δοκιμαστική λειτουργία. Η διαφωνία είναι ποιος θα μοιράζει την τράπουλα. Ποιος θα φτιάχνει τα τεύχη δημοπράτησης, για να δούμε όχι 20 αλλά… 30% εργολαβικό κέρδος», σημείωσε.

Να εγγυηθεί η περιφέρει τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΦΟΔΣΑ και να το υποστηρίξει σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, υποδεχόμενος θετικά τη θέση που εξέφρασε ο περιφερειάρχης, ενώ, όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη ΜΕΑ, στη βάση της αλλαγής του Εθνικού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια τοποθέτηση κατά πάντων έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, κατηγορώντας και προσωπικά των περιφερειάρχη για «παταγώδη αποτυχία». «Στείλαμε τον κ. Καχριμάνη για ψωμί και γύρισε με εφημερίδα», είπε, υποστηρίζοντας πως η όλη διαδικασία έγινε ανάποδα, δηλαδή πρώτα έπρεπε να έχει γίνει ο Φορέας που έχει τη διαχείριση και μετά το εργοστάσιο. «Έχουμε μια διοίκηση του ΦΟΣΔΑ που προσπαθεί να γεμίσει το κοστούμι, έναν πρόεδρο της ΠΕΔ που μια μπαίνω-μια βγαίνω, ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι δε θα έχει την ευθύνη και τα εξαπτέρυγά του, που πίστεψαν επί Θεοδωρικάκου ότι χωρά δεύτερος ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις χρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Δικτύου των ΣΜΑ και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου. Στη δευτερολογία του ανέφερε πως ευθύνη της περιφέρειας είναι να θέσει το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των ΣΜΑ. «Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, να τελειώσουν οι Σταθμοί να παραδοθούν και να τρέξει η διαχείριση από τον ΦΟΔΣΑ», σημείωσε.

Για ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας. «Ο καυγάς μεταξύ δημάρχων και τα στρατόπεδα που δημιουργούνται αποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ποια συμφέρονται παίζουν στην μέση; Γιατί γίνονται αυτά αν όλα είναι τόσο αθώα; Το να λέτε ότι η Ήπειρος είναι πρωτοπόρα, αν αυτό το αφήγημα σας καλύπτει, είναι ένα αλαζονικότατο επιχείρημα. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν», τόνισε.

Την πλήρη διαφωνία τους με το μοντέλο ΣΔΙΤ και την εμπλοκή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων εξέφρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Αριστερή Παρέμβαση» Ζώης Γαλατάς και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος.

Ο κ. Γαλατάς σημείωσε πως υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και των πολιτών και των δημάρχων σχετικά με τη σύμβαση με το εργοστάσιο, ενώ επεσήμανε ότι δε δόθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα από την περιφέρεια για την λειτουργία των ΣΜΑ.

«Χρειάζεται επανασχεδιασμός και είναι ευκαιρία να γίνει αυτός με την ανάληψη του ΦΟΔΣΑ και την δοκιμαστική λειτουργία. Τα σκουπίδια δεν τελειώνουν σε 25 χρόνια που λήγει η σύμβαση, είναι ένα κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό είμαστε κατά των ΣΔΙΤ», σημείωσε ο Κ. Νουτσόπουλος.

Να επιμείνει η περιφέρεια στη διαιτησία με το εργοστάσιο και να υπάρξει μια διαδικασία τακτικής ενημέρωσης του σώματος για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτησε, τέλος, και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κ. Αναγνώστου.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα