ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έχασε» το Κέντρο Ψυχικής Υγείας το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πέρασαν και επίσημα από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» οι ειδικές μονάδες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευάγγελου Συρίγου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, με ημερομηνία 2 Μαρτίου.

Ο λόγος για το Κέντρο Προεπαγγελματικής Αποκατάστασης, τον Ξενώνα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Ψυχιατρικό Οικοτροφείο, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων αλλάζει χέρια μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.
Για την αλλαγή αυτή και κυρίως σε ό,τι αφορά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ανοιχτή διαμάχη του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Μάλιστα, είχαν ακουστεί… βαριές κουβέντες, με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθηγητή Ψυχιατρικής Θωμά Υφαντή να κάνει λόγο για οικειοποίηση εδώ και δεκαετίες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας από τον ψυχιατρικό τομέα του «Χατζηκώστα», υποσχόμενος αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για ιδιοκτησιακή λογική είχε κάνει, εμμέσως πλην σαφώς, λόγο στην ανταπάντησή του τοτε ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων, προερχόμενος από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα, Φίλιππος Πρίφτης, υπεραμυνόμενος του έργου που προσφέρεται και προειδοποιώντας ότι η αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας θα δημιουργήσει προβλήματα.
Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και από την πλευρά των εργαζόμενων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», οι οποίοι έβλεπαν ένα σχέδιο συρρίκνωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος πίσω από αυτή την εξέλιξη. «Αν ξεκινήσει η συρρίκνωση σήμερα, δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί αύριο με άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κωνσταντίνος Καλαμπόκας.
Οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις δεν εισακούστηκαν, με τις ειδικές μονάδες της Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου να περνούν στη διοικητική, οικονομική και επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται συνέχεια των αντιδράσεων.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής