O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούνται απαντήσεις για την καθυστέρηση παράδοσης των ΣΜΑ

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 1 το μεσημέρι μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον σε σχέση με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μετά την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη δοκιμαστική λειτουργία για τον επόμενο έναν χρόνο.

Η απόφαση για δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους και όχι έξι μηνών όπως προβλέπεται στη σύμβαση για την κατασκευή των ΣΜΑ, οφείλεται εν μέρει και στο ότι οι ΣΜΑ δεν είναι στο σύνολό τους έτοιμοι προς χρήση, άρα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό «παράθυρο» για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στη δοκιμαστική λειτουργία.
Η συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την «πορεία υλοποίησης της πράξης: Δίκτυο Σταθμών (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄ φάση) και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο», έρχεται μετά από πρωτοβουλία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» και κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην της «Ελληνικής Αυγής»).
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας προσέφυγε σήμερα στην Εισαγγελία, ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την κατάθεση των εγγράφων, τα οποία αφορούν στην πορεία υλοποίησης των ΣΜΑ και που εδώ και δύο μήνες δεν έχει χορηγήσει η περιφέρεια Ηπείρου. Από τις 14 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε τα έγγραφα, ακολούθησαν προφορικές και τηλεφωνικές παρεμβάσεις όπως επίσης και δεύτερη γραπτή αίτηση εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης χωρίς αποτέλεσμα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι η περιφέρεια Ηπείρου, «με παρελκυστική μέθοδο και ευτελείς δικαιολογίες για “υπαλλήλους που δεν προσκομίζουν έγγραφα”, για “τυπικά ζητήματα” δε χορήγησε ούτε μισή σελίδα από τα πρακτικά της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, δεν έδωσε καμία από τις 12 συμβάσεις των υποέργων που περιγράφονται, δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο για να δικαιολογήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου», προσθέτοντας ότι ενώ η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε το 2015 και κανένα έργο δεν έχει διάρκεια υλοποίησης μεγαλύτερη των 18μηνων, εντούτοις έξι χρόνια μετά, ο ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη… «αγνοείται» και μαζί του οποιαδήποτε απόφαση για την πορεία του.
«Η γενικευμένη προσπάθεια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής να αφήσει τον λαό στα σκοτάδια, για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη ζωή και το εισόδημα του, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι ένα έργο που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος όπως οι ΣΜΑ, έχει στόχο να κρύψει τους πραγματικούς ενόχους, ώστε να στοιχίζεται ο λαός πίσω από ψεύτικα διλήμματα. Στην προκειμένη πασχίζουν να θολώσουν την κατάσταση για να συνεχίζουν τα παζάρια που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με τους δήμους και τον ΦΟΔΣΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας