ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απαιτούνται αγώνες για τα ίσα δικαιώματα

Η εποχή των ίσων δικαιωμάτων σε κοινωνικό, εργασιακό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεν έχει έρθει ακόμη και απαιτούνται νέοι, καθημερινοί αγώνες, ώστε να μη χρειάζεται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας για να επιβεβαιώνει τις ανισότητες.

Αυτό αναδείχθηκε και στην κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, με τίτλο «Οι γυναίκες στην πανδημία, η έμφυλη βία και το ελληνικό #metoo#» και μια σειρά σημαντικών ομιλητών, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Νίκος Βιτώρος, η δημοσιογράφος στα Νέα Τζίνα Μοσχολιού, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η συγγραφέας και νομικός Βίβιαν Στεργίου.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ τόνισε πως θα ήταν χωρίς νόημα η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας για τη γυναίκα, αν δεν είχε ως στόχο την επισήμανση των διακρίσεων που για αιώνες και αιώνες γίνονται σε βάρος των γυναικών, ξεκινώντας από τις διακρίσεις στην αρχαιότητα και φτάνοντας στην πιο ακραία και βάρβαρη εκδοχή κυριαρχίας της δύναμης, όπως χαρακτήρισε τον βιασμό.
«Προφανώς το οπλοστάσιο των λέξεων αποδεικνύεται φτωχό –και ευτυχώς ακόμη– να αποδώσει αυτή τη βαρβαρότητα. Όπου «η χαρά του ενού», όπως θα έλεγε ο ποιητής γίνεται «χάρος τ΄αλλουνού». Πράγματι ο βιασμός, πέραν του ότι προσβάλλει κάθετα τον πολιτισμό μας, ίσως δεν είναι άσχετος με τα απολιθώματα που με τη σιωπή μας συντηρούνται ακόμη», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε: «Η γυναίκα είναι διαφορετική, όπως ισχύει και το αντίστροφο, ότι και ο άντρας είναι διαφορετικός. Όμως η έννοια του όλου, δηλαδή της έννοιας του ανθρώπου, διαμορφώνεται με τη συμπληρωματικότητα των διαφορετικοτήτων και όχι με τη διατήρηση των διακρίσεων. Συνεπώς ένα κέρδος που πρέπει να προκύψει από την ημέρα της γυναίκας είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας άντρες και γυναίκες πως οι διακρίσεις, έστω και ως απολιθώματα πρέπει να σταματήσουν. Το οικογενειακό δίκαιο πρέπει να το ξανακοιτάξουμε από την αρχή. Ιδιαίτερα, όμως, απευθυνόμενος προς τις γυναίκες, θυμίζω πως ο δρόμος προς την ισοτιμία δε θα είναι εύκολος. Να μην ξεχνούν όμως το παράδειγμα της Καλλιπάτειρας. Ήταν έτοιμη να θυσιάσει και τη ζωή της για να κερδίσει το στοιχειώδες δικαίωμα της ισοτιμίας. Όπως και η ελευθερία, το ίδιο και η ισοτιμία δεν χαρίζεται. Κερδίζεται και με προσωπικούς αγώνες. Τότε και τον πολιτισμό μας αναβαθμίζουμε και η σημερινή ημέρα αποκτά ένα ουσιαστικό νόημα».
«Ο στόχος μας δεν έχει επιτευχθεί. Και χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Ενδεχομένως χρειάζεται και επαναπροσδιορισμός την στρατηγικής. Είναι κοινή παραδοχή πως απέχουμε πολύ από το να μιλήσουμε για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Προχωράμε αργά αλλά κάνουμε βήματα», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή, που κατέθεσε τη δική της εμπειρίας ως γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας και πολιτικός, αναφέροντας παραδείγματα που φανερώνουν την επιτακτική ανάγκη για ίσα δικαιώματα, στο πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι ως ελιτίστικη απαίτηση.
Κατέληξε δε μιλώντας για το ελληνικό #metoo και τις αποκαλύψεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα. «Στον καιρό της πανδημίας, ο δήθεν καθωσρεπισμός που διέπει την ελληνική κοινωνία, έβγαλε τη μάσκα του και μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Είναι μία ιστορική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα. Συστρατευόμαστε όλοι με το κίνημα #metoo. Η σιωπή έσπασε. Μετά την αποκάλυψη θα έρθει η κάθαρση και ίσως τελικά πετύχουμε όλοι μαζί τη λύτρωση», σημείωσε.
Ακολούθησε το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου με ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μόνο η αγάπη μένει…», στηριγμένο στο έργο σημαντικών ελληνίδων συνθετριών, ενώ στη συνέχεια πέντε Γιαννιώτισσες, οι μουσειολόγος Έλενα Ζιάβρα, φιλόλογος Νίκη Ζούκη, εκπαιδευτικός μουσικής Κωνσταντίνα Μήλια, Μαρία Στρατσάνη και δημοσιογράφος Τιτίκα Τζιάλλα διάβασαν έργα γυναικών από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, δικής τους επιλογής.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Αντίο με μήνυμα για στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ

Αποστόλης Τζελέτας