ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα σχολεία λειτουργούν, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν

Πρόσθετα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία για μαθητές από χωριά της Άρτας, αλλά και της Θεσπρωτίας που φοιτούν σε σχολεία της Πρέβεζας, δημιουργεί ο διαφορετικός χρωματισμός στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Όπως είναι γνωστό, οι περιφερειακές ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και όλα τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, που είναι στο «κόκκινο», μόνο τα λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ενώ τα Γυμνάσια και τα δημοτικά κάνουν μαθήματα δια ζώσης. Ωστόσο, περίπου 50 μαθητές που φοιτούν σε γυμνάσια της Πρέβεζας και ειδικότερα της Φιλιππιάδας, κατοικούν σε όμορες περιοχές που ανήκουν διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και δεν μπορούν να μετακινηθούν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε μικρότερο αριθμό μαθητών σχολείων της Πρέβεζας, που κατοικούν σε περιοχές της Θεσπρωτίας.

Μάλιστα, σε επικοινωνία του δημάρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή με την Πολιτική Προστασία του μετέφεραν πως δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις, όπως ο ίδιος μετέφερε στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Καμπουράκη, ο οποίος αναζητεί λύση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. «Μια ΚΥΑ είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, γι’ αυτό τώρα εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε σε δηλώσεις του.

Μία από τις λύσεις είναι η εγκατάσταση κάμερας στις τάξεις που λειτουργούν δια ζώσης, ώστε οι μαθητές από το σπίτι τους να παρακολουθούν το μάθημα, κάτι όμως που, πέρα από τεχνικά ζητήματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Καμπουράκης, εγείρει και αντιδράσεις.

Ήδη το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταγγέλλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σημειώνει ότι η ορθή παιδαγωγικά λύση είναι η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα μετακίνησης στους ελάχιστους μαθητές των χωριών αυτών προς τα Γυμνάσια Φιλιππιάδας, λύση με την οποία είναι σύμφωνοι και οι γονείς των μαθητών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και επιτρέπεται να μετακινούνται από Π.Ε. σε Π.Ε. για τις ανάγκες της διδασκαλίας.

«Ο κλάδος των εκπαιδευτικών αποδέχτηκε την αναγκαιότητα της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, παρόλα τα πρακτικά προβλήματα. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί στήριξαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να καπηλευτούν τις συνθήκες, προκειμένου να υιοθετηθούν πρακτικές παράνομες, αντιπαιδαγωγικές και επικίνδυνες για την εκπαίδευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι