ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαφωνούν με την παράταση στο κυνήγι του αγριόχοιρου

Την αντίθεση της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και του συνόλου της κυνηγετικής οικογένειας στην απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η χρονική περίοδος άσκησης θήρας αγριόχοιρου στο σύνολο της επικράτειας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου σε επικοινωνία του με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά.

Μία απόφαση, που κατά την άποψη των κυνηγετικών οργανώσεων αντιβαίνει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, κατά την αναπαραγωγική διαδικασία μάλιστα του συγκεκριμένου είδους. Αυτό άλλωστε περιγράφεται αναλυτικά και σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Ο υφυπουργός, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι υπάρχει αντίστοιχη πανευρωπαϊκή κατεύθυνση των χωρών – μελών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μέσα από τη συνέχιση της θηρευτικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο είδος.
Ο κ. Παπαγρηγορίου ζήτησε, επίσης, επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να λυθεί η μέγιστη εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται για την χρονική παράταση διάρκειας ισχύος της ΚΥΑ με την οποία επιτρέπεται η άσκηση θήρας στις έξι καθορισμένες ζώνες στον Αμβρακικό. Η Ε’ ΚΟΗ προτείνει την παράταση εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ, για πέντε ακόμη έτη, ενώ παράλληλα ζητά να περιληφθεί στη νέα απόφαση και μία ακόμη ζώνη, στην περιοχή «Βίγλα», για την οποία έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ έθεσε, στον Γ. Αμυρά το μείζον ζήτημα της διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων και των εκλογών ανάδειξης των νέων διοικήσεων στα συλλογικά όργανα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, που έχουν αναβληθεί λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να πάρει την απάντηση ότι το υπουργείο πολύ σύντομα θα κάνει γνωστή την πρόταση του.
Ο κ. Παπαγρηγορίου και το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για το ενεργό του ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, όπως και για την ειλικρινή του διάθεση να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν εντάσεις στις σχέσεις Πολιτείας και κυνηγετικής οικογένειας τους τελευταίους μήνες. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό στόχο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς