ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διάθεση συνδρομής για ένα πιο ελκυστικό πανεπιστήμιο

Η ανάγκη ύπαρξης ενός ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και πανεπιστημίου Ιωαννίνων προέκυψε ως συμπέρασμα της ενημέρωσης που έκανε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στο δημοτικό συμβούλιο και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν.

Το αν αυτό θα γίνει μέσω μιας πιο τακτικής ενημέρωσης του σώματος ή στη βάση δημιουργίας μιας μόνιμης επιτροπής, δεν αποφασίστηκε, ωστόσο είναι δεδομένη η διάθεση του δήμου να βοηθήσει ώστε το πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα. Και η βοήθεια αυτή πρέπει πλέον να μην είναι μόνο σε επίπεδο λόγων, καθώς ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κάποια τμήματα, άρα και σε μείωση του φοιτητικού πληθυσμού της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε ο πρύτανης, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση του πανεπιστημίου και της θέσης του στον ελληνικό και όχι μόνο χάρτη των ΑΕΙ, ανέφερε ότι στα Γιάννενα υπάρχει η μεγαλύτερη πυκνότητα φοιτητών ανά κατοίκους στην Ελλάδα. Ο κ. Αλμπάνης ήταν συγκεκριμένος στα αιτήματά του προς τον δήμο, ζητώντας αφενός την άσκηση πίεσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να μην αποδυναμωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, αφετέρου συνδρομή στη φοιτητική μέριμνα. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πλήττεται λιγότερο, αλλά πλήττεται. Ο κίνδυνος είναι για πέντε τμήματα. Θέλουμε τη συνδρομή σας. Μια πρόταση είναι να μειωθεί ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια, άρα να ενισχυθεί ο αριθμός των υποψηφίων στα περιφερειακά», ανέφερε ο πρύτανης, στην τοποθέτησή του για το νέο τοπίο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως, ενώ για τη φοιτητική μέριμνα ζήτησε τη βοήθεια του δήμου για να βρεθούν κτίρια που ανήκουν σε φορείς του δημοσίου και να μετατραπούν σε εστίες, καθώς η λύση της μίσθωσης ξενοδοχείων δε βοηθά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ανέγερσης μιας νέας φοιτητικής εστίας, ο κ. Αλμπάνης φάνηκε πως δε τη θέτει σε προτεραιότητα σε σχέση με άλλες κτιριακές ανάγκες του πανεπιστημίου. «Θέλουμε κατά προτεραιότητα να καλύψουμε τα τρία τμήματα που δεν έχουν δικό τους κτίριο. Το Εικαστικών Τεχνών, το Οικονομικό και το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών», ανέφερε, λέγοντας πως από το ΕΣΠΑ δεν αναμένεται δυνατότητα απόκτησης πέραν του ενός κτιρίου, άρα οι λύσεις για νέες εστίες είναι είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από όλες τις παρατάξεις υπήρξε η δέσμευση για συνδρομή στα αιτήματα του πανεπιστημίου, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να επισημαίνει ότι είναι και προτεραιότητα δημοτικής αρχής να συνδράμει για να είναι πιο ελκυστικό το πανεπιστήμιο. «Το πανεπιστήμιο και η πόλη είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Η συνάντηση πρέπει να διευρυνθεί και από τις δύο πλευρές. Και εμείς να απλώσουμε το χέρι μας και το πανεπιστήμιο να μην είναι τόσο εσωστρεφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την επεξεργασία ενός σχεδίου για τη φοιτητική μέριμνα σε βάθος χρόνου και με βάση τις νομικές δυνατότητες του δήμου, πρότεινε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, προσθέτοντας πως παραμένει ζητούμενο η πιο σημαντική διάδραση πόλης και πανεπιστημίου.

Την ανάγκη η συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο να είναι διαρκής και μεθοδικά οργανωμένη, επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη του πανεπιστημίου δεν μπορεί να σχεδιαστεί αποκομμένα από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και την οικονομία της περιοχής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης έκανε λόγο για προτάσεις που αποτελούν επανάληψη προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν και δεν έχουν προχωρήσει, κάτι που πρέπει, όπως είπε, να προβληματίσει το σώμα.

Την καθιέρωση σε ετήσια βάση της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου από τον πρύτανη και τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μελετήσει την καλύτερη σύνδεση με το πανεπιστήμιο, πρότεινε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, εστιάζοντας στην προσπάθεια για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

Μια μόνιμη επιτροπή με εκπροσώπους δήμου και πανεπιστημίου, που θα συνεδριάζει ανά 3-4 μήνες, πρότεινε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας.

Συνεργασία για το παλιό πανεπιστήμιο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η στέγαση δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον χώρο του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Δύο φορές ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι το πανεπιστήμιο θα έχει δικαιωματικά ρόλο στην περαιτέρω αξιοποίηση, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης, προαναγγέλλοντας ότι ίσως και εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και ο ίδιος το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να κάνει μια συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές.

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν απόλυτα σαφής ως προς την επιθυμία του πανεπιστημίου να στεγάσει στους χώρους του κτιρίου τα Μουσεία Τυπογραφίας και Ιατρικής, αλλά και να διατεθεί ένας χώρους για εκθέσεις των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Βέβαια, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, αυτές είναι οι σκέψεις του πρυτανικού συμβουλίου και όχι αποφάσεις της Συγκλήτου.

Συζήτηση για τον νέο νόμο

Μια αντιπαράθεση απόψεων σχετικά με τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε στο περιθώριο της συζήτησης, με τη δημοτική αρχή, ωστόσο, να κρατά αποστάσεις από τις θέσεις που εκφράστηκαν, ενώ και ο πρύτανης ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Τον ρόλο της υπεράσπισης του νόμου Κεραμέως ανέλαβε η Τ. Καλογιάννη, σημειώνοντας αρχικά πως είναι προς όφελος κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στη στοιχειώδη αξιολόγηση των προϋποθέσεων ένταξης στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην καθοδήγηση των παιδιών μας να στοχεύουν στην επιστήμη που πραγματικά θέλουν να υπηρετήσουν και να εργαστούν, αλλά και στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος φοίτησης, ελευθερίας έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας. «Η αριθμητική μείωση των φοιτητών μπορεί ονομαστικά να επιφέρει κάποιες διαχειριστικές προσαρμογές, πλην όμως λειτουργικά είναι δυνατόν να βελτιώσει την ποιότητα των εφαρμοζόμενων διαδικασιών του πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα, βέβαια, θα φανούν με την εφαρμογή του νόμου σε ένα εύλογο βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοντά στις απόψεις της ήταν και ο Αρ. Μπαρτζώκας, ο οποίος μάλιστα προέτρεψε τον πρύτανη να προχωρήσει με τους νόμους της αγοράς. «Αν δεν μπορεί ένα τμήμα να ακολουθήσει, ας μείνει πίσω. Να μην έχουμε βαρίδια», σημείωσε, με τον πρύτανη να απαντά ότι τα τμήματα για τα οποία γίνεται λόγος, είναι ενταγμένα στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και χρειάζονται στο πανεπιστήμιο.

«Καλύτερα να έχουμε λιγότερες σχολές καλύτερης ποιότητας, αν δε γίνεται αλλιώς», είπε και ο κ. Μπέγκας, ωστόσο τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λέγοντας ότι η φύλαξη μπορεί να βρεθεί εκ των έσω.

Ένα κατηγορώ κατά του νέου νόμου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη κατά της δημοτικής αρχής για το ότι δεν πήρε θέση το προηγούμενο διάστημα.

«Δημιουργεί κάποια προβλήματα, λύνει κάποια άλλα», ήταν η απάντηση του δημάρχου, ο οποίος πρόσθεσε πως από τη στιγμή που είναι νόμος, όλοι είναι υποχρεωμένοι να τον σεβαστούν.

 

* Στο ρεπορτάζ δε φιλοξενούνται οι θέσεις της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυς Τσουμάνη και ενδέχεται να υπάρχει μερική αποτύπωση των απόψεων του Λ. Νάτση, καθώς υπήρξε διακοπή της μετάδοσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία