ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο «κόκκινο» και η Π.Ε. Θεσπρωτίας και ο δήμος Αρταίων

Σφίγγει ο «κλοιός» του κορωνοϊού για την Ήπειρο, με την Π.Ε. Θεσπρωτίας και τον δήμο Αρταίων να εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο οποίο παραμένει για μια ακόμη εβδομάδα τουλάχιστον και ο δήμος Ζίτσας.

Την ίδια ώρα, η λήψη αυξημένων μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας και συγκεκριμένα στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, δείχνει ότι έναν χρόνο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστό πως η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε την ένταξη της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας στο «κόκκινο» επίπεδο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, η Θεσπρωτία για μια ακόμη ημέρα κατέγραψε υψηλό αριθμό, φτάνοντας τις 17 νέες διαγνώσεις, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ολόκληρη τη χώρα μετά την Αχαΐα, με 39 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο δήμος Ηγουμενίτσας, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αυξητική τάση υπάρχει και στους δήμους Σουλίου και Φιλιατών. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως οι τρεις δήμοι συνδέονται με μεταξύ τους κινητικότητα, όπως αναδεικνύεται από τα κρούσματα και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.

Επίσης, σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στον δήμο Αρταίων την τελευταία εβδομάδα, με τα ενεργά κρούσματα από έξι στις 18 Φεβρουαρίου να φτάνουν τα 64, ενώ σήμερα κατέγραψε έντεκα νέα κρούσματα.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει και ο δήμος Ζίτσας, παρόλο που πολίτες και δημοτικές αρχές ευελπιστούσαν πως θα βγουν από την «κόκκινη περιοχή». Η Π.Ε. Ιωαννίνων κατέγραψε σήμερα 16 νέα κρούσματα, ενώ η Π.Ε. Πρέβεζας έξι.

 Επανέρχονται τα μέτρα του Αυγούστου

Αυξημένα μέτρα προστασίας θα ισχύουν από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου και για 15 ημέρες στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπως και στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο συνοριακός σταθμός θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, αντί έως τις 11 το βράδυ που λειτουργεί σήμερα, και το ωράριο αυτό ισχύει και για τις μεταφορές εμπορευμάτων.

Παράλληλα, το πλαφόν στους διερχόμενους μειώνεται από 700 άτομα ημερησίως σε 400 άτομα, με τους εισερχόμενους να πρέπει να έχουν αρνητικό PCR test 72 ωρών, ενώ θα γίνεται rapid test σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών. Τέλος, για τους εισερχόμενους είναι υποχρεωτική η καραντίνα 15 ημερών, πλην των οδηγών φορτηγών.

Σύσκεψη κάθε Παρασκευή, πριν τις ανακοινώσεις

Όλα τα στοιχεία που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιφέρειας της χώρας, παρουσιάστηκαν στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον κ. Χαρδαλιά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των 13 περιφερειαρχών.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 περιφέρειες και την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των -υπό την εποπτεία τους- φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που ανέβασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου στον λογαριασμό του στο facebook, την Πέμπτη στην Ήπειρο υπήρχαν 297 ενεργά κρούσματα, με 9,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη και ο εμβολιασμός φτάνει στο 5,7% του πληθυσμού.

Σχετικά άρθρα

ΞΕΝΙΑ Άρτας – Δεύτερες σκέψεις στο παρά πέντε της δημοπράτησης

Μετωπική σύγκρουση για τα έργα φυσικού αερίου στην Άρτα

Δήμος Αρταίων- Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για το Open Mall

Ηπειρωτικός Αγών