Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θετική γνωμοδότηση για μονάδα βιοαερίου στα Άνω Ραβένια

Θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ισχύος 0,498 KW στην τοπική κοινότητα Άνω Ραβενίων του δήμου Πωγωνίου έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, στη σημερινή της συνεδρίαση.

Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν θετική ως προς το αίτημα που έγινε από υφιστάμενη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κατοίκους της περιοχής και από τους δήμους Πωγωνίου και Ζαγορίου, οι οποίοι έθεσαν θέματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και όχλησης.
Ωστόσο, με παρέμβασή του στη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι μελλοντικά θα είναι κανόνας η λειτουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου για μεσαίες και άνω δυναμικότητας κτηνοτροφικές/πτηνοτροφικές μονάδες για την προστασία του περιβάλλοντος. «Οι μονάδες βιοαερίου γίνονται για να λύνουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα. Μπορούν να λειτουργούν και δίπλα από οικισμούς. Πρέπει να προφυλάσσουμε το περιβάλλον για να έχουμε προϊόντα ποιότητας. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν, θα είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου στις μεσαίες και άνω κτηνοτροφικές μονάδες».
Ο περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι εκείνο που δεν πρέπει να επιτραπείμ είναι η μεταφορά κτηνοτροφικών και άλλων αποβλήτων στις μονάδες βιοαερίου από άλλες περιοχές. «Όποιες εγκαταστάσεις θα κάνουμε, θα είναι για να λύνουμε τα προβλήματα της περιοχής και μόνο», κατέληξε.
Στις θέσεις αυτές αναφέρθηκε και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Σταυρούλα Μπραΐμη– Μπότση, επισημαίνοντας πως οι μονάδες αυτές έχουν ως στόχο την ορθή διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, δίνοντας προστιθέμενη αξία και στην παραγωγή της περιοχής, αλλά και στον τουρισμό. Αφορμή ήταν η θέση που εκφράστηκε από τους δήμους, πως η εγκατάσταση βρίσκεται πλησίον της εθνικής οδού Ιωαννίνων -Κόνιτσας και μάλιστα, θα είναι ορατή στους επισκέπτες που κατευθύνονται προς το Ζαγόρι, το Πωγώνι και την Κόνιτσα. «Ίσα ίσα η ύπαρξη τέτοιων μονάδων σε μια κτηνοτροφική περιοχή δείχνει και στους επισκέπτες ότι υπάρχει διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο περιβάλλον», σημείωσε η κ. Μπραϊμη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επίσης επί των φακέλων ΜΠΕ που αφορούν τη λειτουργία Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Καβασίλων, τη μονάδα μαρμάρων στη θέση «Λαθήρω» της κοινότητας Καρίτσας, την αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας και τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων.

«Δεμένη με συμφέροντα η περιφέρεια Ηπείρου»

Την άποψη ότι η μονάδα επεξεργασίας βιορευστών στα Άνω Ραβένια, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οποίας η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία, δε θα επεξεργάζεται μόνο ζωικά απόβλητα από εγκαταστάσεις που διατηρεί σε άλλη περιοχή ο ίδιος επιχειρηματίας, αλλά και από άλλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως επισημαίνει, η μονάδα χωροθετήθηκε από τον επιχειρηματία μακριά από τη δική του κτηνοτροφική μονάδα, με μοναδικό κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία του, και χαρακτηρίζει δίκαιες τις αντιδράσεις στην περιοχή από κατοίκους, αλλά και από τους δήμους Πωγωνίου και Ζαγορίου
H Λαϊκή Συσπείρωση κάνει λόγο για αντιφάσεις της περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποδεικνύουν και πόσα στενά δεμένη είναι με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι άλλων, καθώς δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την αρνητική γνωμοδότηση του φωτοβολταϊκού πάρκου στους Σπαθαραίους, την παλιότερη απόφαση περιφερειακού συμβουλίου ενάντια στην κατασκευή αιολικού Πάρκου στο Περιστέρι κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό