ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάγιο αίτημα η ενίσχυση των νοσοκομείων

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με το τρίτο κύμα να είναι βρίσκεται προ των πυλών, οι υγειονομικοί σε ολόκληρη την χώρα εξακολουθούν να ζητούν ενίσχυση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου το δημόσιο σύστημα να επιτελέσει τον ρόλο του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών με Covid, αλλά και των υπολοίπων νοσημάτων και παθήσεων.

Οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν μια ακόμη κινητοποίηση, με απόφαση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των νοσοκομειακών ιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας, έστω και τώρα, καλύτερη οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα Γιάννενα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στις εισόδους των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και άλλων φορέων, διατράνωσαν τα αιτήματά τους.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού, η οποία σημείωσε πως δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις, αλλά ακόμη και οι πρόσφατες 19 θέσεις στο ΠΓΝΙ αφορούν ειδικότητες που δεν είναι απαραίτητες. Την ίδια ώρα, λόγω του περιορισμού των χειρουργείων κατά 80% και του κλεισίματος των απογευματινών ιατρείων, τα νοσοκομεία δεν εξυπηρετούν χρόνιους πάσχοντες και έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία «μιας νόσου», όπως ανέφερε.

Για παντελή απουσίας στελέχωσης των περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ΠΓΝΙ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, έκανε λόγο ο γραμματέας της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς.

Στα προβλήματα που δημιουργούνται και στους φοιτητές ιατρικής του πανεπιστημίου, που παραμένουν μακριά από τις κλινικές, αναφέρθηκε εκ μέρους της ΕΙΝΗ το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Παχατουρίδης.

Για μια ακόμη φορά, πέρα από την ενίσχυση με προσωπικό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, ζήτησε την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που προσφέρουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα.

Ενίσχυση με προσωπικό συνεχίζει να ζητά και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», προκειμένου να υπάρχουν «εφεδρείες» για την κάλυψη των αναγκών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κ. Καλαμπόκας, τονίζοντας και τη μεγάλη κόπωση του προσωπικού, που δεν λαμβάνει εδώ και ένα χρόνο περίπου άδειες.

«Αντικειμενικά το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά άλλες ασθένειες», σημείωσε ο γιατρός του νοσοκομείου Βασίλης Καφαράκης.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Ζώης Γαλατάς και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα Χρήστος Πατσούρας, που κάλεσαν την κυβέρνηση να ικανοποιήσεις τα αιτήματα για στήριξη του ΕΣΥ. Τις κινητοποιήσεις στήριξε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Συνεχίζεται η διασπορά

Περαιτέρω διασπορά, πλην των μέχρι σήμερα γνωστών κρουσμάτων, που περιλαμβάνει και τέταρτη κλινική, φαίνεται πως υπάρχει στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που αποτελεί μία από τις συρροές που προβληματίζουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές και όχι μόνο.

Το σύστημα υγείας στην περιοχή, βέβαια, αν και αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις, δε φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζει σημαντική πίεση, σε ό,τι αφορά την νοσηλεία ασθενών covid.

Οι αιτίες για την διασπορά του κορωνοϊού εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι πολλές και αφορούν αφενός ότι δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, αφετέρου, σύμφωνα τουλάχιστον με τους εργαζόμενους, ότι δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη θωράκιση του προσωπικού και την ενίσχυση του νοσοκομείου, ώστε να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Ξεκάθαρα κατά όσων υγειονομικών δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού. «Είναι λυπηρό ναμιλάμε για τέτοια εικόνα, για συναδέλφους που δε φοράνε την μάσκα. Θεωρούμε ότι είναι εγκληματική οποιαδήποτε παρουσία συναδέλφου στον χώρο της δουλειάς χωρίς μάσκα και θα εφιστούσαμε την προσοχή όλων. Θα ήθελα να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Κωνσταντίνο Καλαμπόκα, το ποσοστό εμβολιασμού στο ιατρικό προσωπικό ξεπερνά το 70% και στο νοσηλευτικό ξεκίνησε περίπου στο 55% και πλέον αγγίζει το 60%.

«Είναι ευχής έργον όλοι να εμβολιαστούν δεδομένο ότι υπήρξαν αμφιβολίες, που δεν καταφέραμε και εμείς ακόμα να τις εξαλείψουμε», σημείωσε και έκανε λόγο για μια διασπορά που συνεχίζεται στο νοσοκομείο, παρόλο που ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, με τον Σύλλογο να πραγματοποιεί και έκτακτο Δ.Σ.προκειμένου να καταθέσει και αυτός τις προτάσεις του στη διοίκηση.«Η απόδοση των μέτρων δε θα φανεί αύριο ή μεθαύριο, θέλει χρόνο. Αν θα είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να το δούμε. Τώρα συνεχίζεται η εξάπλωση», πρόσθεσε.

Πέρα από το θέμα του εμβολιασμού, οι υγειονομικοί σημειώνουν ελλείψεις και κενά στο θέμα της ιχνηλάτησης και όχι μόνο. Η κ. Κιτσανού σημείωσε πως αν μπορούσε και το «Χατζηκώστα» να κάνει έλεγχο PCR, δε θα υπήρχαν καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων, ενώ ο γραμματέας της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς έκανε λόγο για κενά στην ιχνηλάτηση. «Θεωρήθηκε ως ημέρα “μηδέν” η ημέρα που διαπιστώθηκε ασθενής της Ουρολογικής κλινικής θετικός, ενώ όλοι γνώριζαν ότι νοσηλευόταν τέσσερις ημέρες στη Χειρουργική κλινική. Υπάρχει διασπορά που δείχνει κενά ιχνηλάτησης ακόμη και μέσα στον χώρο του νοσοκομείου», σημείωσε.

«Το εμβόλιο είναι σοβαρό όπλο, αλλά δεν είναι πανάκεια. Δε σταματάει η νόσος αν εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί», τόνισε ο γιατρός Βασίλης Καφαράκης, προσθέτοντας πως δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που απαιτούνται με αποτέλεσμα να είναι σήμερα το νοσοκομείο κέντρο μετάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, έκανε λόγο για λειψά μέτρα ατομικής προστασίας, για αποστειρωμένα γάντια με το σταγονόμετρο και έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται και να εργάζεται ταυτόχρονα σε κλινικές covid και άλλες.

Σχετικά άρθρα

Να μπει τέλος στα «εντέλλεσθε» ζητά η ΕΙΝΗ

Αποστόλης Τζελέτας

Ξανά σε κινητοποιήσεις οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Δι’ αντιπροσώπων η κινητοποίηση κατά του «νέου ΕΣΥ»