ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέα αξιολόγηση την Τρίτη για την Ήπειρο

Μια… παράταση «ελευθερίας» έλαβε προς το παρόν η πόλη των Ιωαννίνων και το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων, με τον δήμο Ζίτσας, ωστόσο, να εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου από αύριο έως και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.

Αιτία για την ένταξη του δήμου Ζίτσας στο «κόκκινο» είναι τα αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Λεπτομέρειες για τον αριθμό των κρουσμάτων στον δήμο Ζίτσας δεν υπάρχουν, με δεδομένο πως τα στοιχεία δημοσιεύονται ανά περιφερειακή ενότητα. Το μόνο δεδομένο προήλθε από την ανακοίνωση για εντοπισμό έξι θετικών rapid test σε σύνολο 181, που διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την Πέμπτη.
Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν μέχρι χθες το μεσημέρι να υπάρχουν 17 ενεργά κρούσματα μόνο στο χωριό της Ζίτσας, όπου τις προηγούμενες ημέρες τελέστηκε κηδεία, που φαίνεται πως αποτέλεσε την εστία διασποράς, καθώς παραβρέθηκαν και θετικά άτομα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε άτομα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο συγκεκριμένο χωριό.
Ευθύνες στη δημοτική αρχή Ζίτσας για το ότι δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία συντονισμού και ενημέρωσης, αποδίδει ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλης Γαρδίκος. «Εκφράζω δημόσια την βαθύτατη θλίψη μου για αυτούς που μας διοικούν. Καμία ενημέρωση για την κατάσταση από τη δημοτική αρχή, καμία πρωτοβουλία συντονισμού και ενημέρωσης του συνόλου των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Κρίμα! Να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα», τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook, καλώντας σε αφύπνιση το σύνολο των δυνάμεων που μπορούν να βοηθήσουν.
Η ένταξη του δήμου Ζίτσας στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση τη λήξη του συναγερμού για την Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Η κατάσταση στην Ήπειρο προβληματίζει την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και η κατάσταση θα γίνει νέα αξιολόγηση την Τρίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα κρούσματα για μια ακόμη ημέρα, τόσο στον νομό, όσο και συνολικά στην Ήπειρο, κινήθηκαν σε υψηλό αριθμό. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 21 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο και συνολικά η Ήπειρος καταγράφει 31. Έξι κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Άρτα, τρία στη Θεσπρωτία και ένα στην Πρέβεζα.
Ο προβληματισμός της Επιτροπής ενδέχεται να έχει σχέση και με τις παρατηρήσεις που έγιναν από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων που «χρεώνονται» στην περιοχή, εξαιτίας των ατόμων που διακομίζονται από την Αλβανία. Στα άτομα αυτά, που προφανώς έχουν την ελληνική υπηκοότητα, διενεργούνται τεστ πριν την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, τα οποία και εξετάζονται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας, με αποτέλεσμα τα όποια θετικά να προσμετρώνται στα Γιάννενα. Βέβαια, πρόκειται για περιπτώσεις που πιθανά δε συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, με δεδομένο πως παραμένουν νοσηλευόμενοι.
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και ο συγχρωτισμός σε αυτές είναι εκείνες που κυρίως ευθύνονται για την διασπορά. «Κάθε χαλάρωση των μέτρων επιφέρει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Οι κοινωνικές συναναστροφές ως επί το πλείστον πυροδοτούν νέες συρροές», σημείωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, αμέσως μετά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Παράλληλα επεσήμανε πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο αυτή τη στιγμή, το τοπικό σύστημα υγεία δε δέχεται μεγάλη πίεση. «Γι’ αυτό και δεν μπήκαμε στο κόκκινο», εξήγησε και ζήτησε για μια ακόμη φορά, σχολαστική τήρηση των μέτρων.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά