ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Την αξιοποίηση της δυναμικής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας ζητούν οι “Ορίζοντες Ηπείρου”

Στο έργο και τις δράσεις που αναπτύσσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει επικεντρώθηκε η ενημέρωσή από την προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου στη συνάντησή της με τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Ευστάθιο Νάνο και το μέλος της Πολιτικής επιτροπής Άρτας της παράταξης Δημήτρη Βασιλάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, καθιστώντας το από το 2015 και μετά επισκέψιμο για τους πολίτες, έστω και για οκτώ μήνες το χρόνο, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης.
Όπως εξήγησε η κ. Παπαδόπουλου, παρά τα συνεχή αιτήματα, ουδέποτε έχει διατεθεί μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη του Κάστρου, ώστε να είναι επισκέψιμο όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποσαφηνίζοντας, επίσης, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει αρμοδιότητα μόνον ως προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και όχι ως προς το κτίριο του παλαιού ξενοδοχείου «Ξενία».
Τη συνάντηση απασχόλησε, ακόμη, το πλημμυρικό φαινόμενο στη Δυτική Νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, η πορεία του έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας», το Οθωμανικό τέμενος του Ιμαρέτ, οι συντηρήσεις τοιχογραφιών, τέμπλων και εικόνων, αλλά και τη συνολική ανάδειξη των σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Άρτας, με την αντιπροσωπεία των «Οριζόντων Ηπείρου» να διαπιστώνει ότι το παραγόμενο έργο δεν είναι γνωστό στους πολίτες της περιοχής στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ως το βασικότερο πρόβλημα στη λειτουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν την πενιχρή χρηματοδότηση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που την αναγκάζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων.
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» τονίζουν ότι η πόλη και οι φορείς της Άρτας θα πρέπει να συνδράμουν το έργο της Εφορείας, με κοινό στόχο την τουριστική ανάδειξη της περιοχής καθώς και τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με την κοινωνική και οικονομική ζωή της. «Τα εχέγγυα υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν, λείπει όμως το όραμα και ο προγραμματισμός, τα οποία μπορούν να εντάξουν την Π.Ε. Άρτας στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος