ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν τρόμαξε την Ήπειρο η «Μήδεια»

Η «Μήδεια» δεν έδειξε το σκληρότερό της πρόσωπο στην Ήπειρο, με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο να μην χαρακτηρίζει καν ακραία τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, για τα δεδομένα της περιοχής, που πολλές φορές έχει πληγεί από έντονες χιονοπτώσεις και παγετό.

Σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων, σχεδόν 50 μηχανήματα της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών κινήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά την Κυριακή, οπότε σταμάτησε η χιονόπτωση, δίνοντας τη μάχη του αποχιονισμού και της συνεχούς ρίψης αλατιού ενάντια στον παγετό, στην συνέχεια. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν 3000 τόνοι μόλις σε λίγες ώρες, από το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων, σχεδόν 50 μηχανήματα της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών κινήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά την Κυριακή, οπότε σταμάτησε η χιονόπτωση, δίνοντας τη μάχη του αποχιονισμού και της συνεχούς ρίψης αλατιού ενάντια στον παγετό, στην συνέχεια. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν 3000 τόνοι μόλις σε λίγες ώρες, από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε πολλά σημεία το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο, ωστόσο τα πιο σημαντικά προβλήματα προέκυψαν από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα ορεινά του νομού, σε περιοχές όπως το Ζαγόρι, το Πωγώνι και τα Τζουμέρκα, με εντονότερα εκείνα στο Ανατολικό Ζαγόρι, όπου συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Τα συνεργεία δούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που στην πλειοψηφία τους προέκυψαν από την πτώση κλαδιών στα σύρματα ή και από βραχυκυκλώματα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μαυρογιώργο, περίπου 100 έλατα είχαν πέσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ και έπρεπε να κοπούν και να απομακρυνθούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι βλάβες ήταν σε σημεία που η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του χιονιού και απαιτήθηκε η κίνηση μηχανημάτων αποχιονισμού για να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να μπορέσουν τα συνεργεία να επέμβουν.

Η μειωμένη, ούτως ή άλλως, λόγω κορωνοϊού, κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και των αστυνομικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είχε ως αποτέλεσμα το επαρχιακό οδικό δίκτυο να μείνει ανοιχτό, πλην μικρών εξαιρέσεων, ενώ περαιτέρω προβλήματα απέτρεψαν οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα.

Λιγοστά τα προβλήματα στην πόλη

Θερμοκρασίες υπό του μηδενός και παγετό άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια» που στην πρώτη φάση της, αυτή των χιονοπτώσεων, δεν έπληξε τα Γιάννενα στον βαθμό που αναμένονταν ή στον βαθμό που έπληξε άλλες περιοχές της χώρας.

Από σήμερα το πρωί , όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησαν οι πολικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, κυρίως στην παραλίμνια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, δημιουργώντας «παγίδες» για οδηγούς και πεζούς.

Το βράδυ της Κυριακής διεκόπη η κυκλοφορία στην Ακτή Μιαούλη και στον Μάτσικα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τα νερά που κάλυψαν το οδόστρωμα εξαιτίας του έντονου κυματισμού της Παμβώτιδας. Ο κυματισμός αυτός, από την άλλη πλευρά, δημιούργησε και εντυπωσιακά γλυπτά πάγου κατά μήκος της παραλίμνιας οδού, τα οποία έσπευσαν και φέτος να απαθανατίσουν οι Γιαννιώτες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου εντός της πόλης, πάντως, δε δημιουργήθηκαν προβλήματα, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η ηλιοφάνεια που επικράτησε το πρωί της Δευτέρας.

«Η χιονόπτωση δεν ήταν μεγάλη, το μεγαλύτερο ύψος χιονιού ήταν γύρω στους 15 πόντους και κυρίως στα απομακρυσμένα χωριά, όπως οι Λυγγιάδες, Μανωλιάσα και Κοσμηρά. Βέβαια, ο παγετός μας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και η χιονόπτωση που έγινε αργά το απόγευμα. Παλέψαμε όλη τη νύχτα να κρατήσουμε το δίκτυο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με τις αλατιέρες και νομίζω πήγαμε καλά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις επόμενες δύο ημέρες καθώς θα είναι δύσκολες.

«Όσο υπάρχει ο παγετός, υπάρχουν παγίδες», σημείωσε, επισημαίνοντας τη συνεχή επικοινωνία με την περιφέρεια Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

ΛΑ.ΣΥ.: Επερώτηση με αιχμές για την πολιτική προστασία