ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια ανάρτηση, μια παραίτηση και μια δημόσια απολογία

Με μία δημόσια απολογία επιχειρεί να κλείσει ο Κωνσταντίνος Ρώσσης το θέμα που δημιούργησε μια ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με την οποία αμφισβητούσε τη βασιμότητα των καταγγελιών κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, με ειρωνικό μάλιστα τρόπο προς τους καταγγέλλοντες.

Πέρα από τις αντιδράσεις από άλλους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το θέμα πήρε ευρύτερες διαστάσεις, λόγω των ιδιοτήτων του Κ. Ρώσση ως μέλος της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα», αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων και μέλος της ανοιχτής θεατρικής ομάδας του καλλιτεχνικού σωματείου «οι Αθεράπευτοι».

Αν και επισήμως η μόνη καταγγελία που υπήρξε, ήταν αυτή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», με την οποία ζητούσε την άμεση απομάκρυνσή του από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ίδιο ζητούσαν και άλλοι με σχόλιά τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μερικοί εκ των οποίων έχουν ή είχαν ενασχόληση με τον χώρο της αυτοδιοίκησης και του θεάτρου. «Με τον χώρο του θεάτρου να έχει συγκλονιστεί από μια σειρά καταγγελιών, η πλειοψηφία των οποίων οδηγείται και στις δικαστικές αίθουσες, θεωρούμε ως εντελώς απαράδεκτες τις απόψεις που εκφράζει το μέλος της παράταξης “Γιάννενα Τώρα” και εκπρόσωπός της στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Κ. Ρώσσης. Η ανάρτησή του με την οποία επιπλήττει και χλευάζει όσους βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν μια σειρά περιστατικών που τους στιγμάτισαν, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Τέτοιου είδους λογικές δεν μπορεί να έχουν θέση ειδικά στο Δημοτικό μας Θέατρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Κωνσταντίνος Ρώσσης, αν και αρχικά προσπάθησε να υπεραμυνθεί της θέσης που εξέφρασε, προχώρησε στη διαγραφή της επίμαχης ανάρτησης και υπέβαλε την παραίτησή του τόσο από μέλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» όσο και από το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Στην καταδίκη την ανάρτησης του Κ. Ρώσση προχώρησε σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι η παραίτησή του από το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έγινε αποδεκτή από την πρόεδρό του Χριστίνα Κωτσαντή. «Η δημοτική αρχή καταδικάζει συμπεριφορές που προσβάλλουν και προκαλούν την κοινή γνώμη. Καταδικάζει κάθε μορφή βίας, όπως αυτές που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα και είναι πιστή στις αρχές της ισονομίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σημείωνε στην ανακοίνωσή της.
Τη θέση της από τις απόψεις που εξέφρασε ο Κ. Ρώσσης, διαχώρισε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», κάνοντας λόγο για καθαρά προσωπικές απόψεις με τις οποίες δεν ταυτίζονται τα «Γιάννενα Τώρα». «Ως μια παράταξη ενεργών πολιτών που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο στον δήμο Ιωαννιτών, πάντα θα προασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα. Μένοντας πιστοί στις αρχές μας, είμαστε και θα είμαστε κοντά σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, σε όσους έχουν βιώσει βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση», πρόσθετε.

Την ανάρτηση του αποδοκίμασε, τέλος, και το Δ.Σ. του καλλιτεχνικού σωματείου «οι Αθεράπευτοι», σημειώνοντας ότι κείμενα τέτοιας μορφής και πολύ περισσότερο περιεχομένου δε συνάδουν –σε καμία περίπτωση– με όσα ονειρεύονται αυτοί που μάχονται για τον πολιτισμό, υπηρετώντας την τέχνη ή/και αγωνιζόμενοι από άλλα μετερίζια. Συγχρόνως, εκφράζει την ευχή να δικαιωθούν τα θύματα αυτών των απάνθρωπων συμπεριφορών (στον χώρο της Τέχνης, αλλά και αλλού) και η γενναία τους στάση να μιλήσουν δημόσια για τον πόνο τους, να αποτελέσει έναυσμα πλήρους και απερίφραστης αποδοκιμασίας κάθε καταπιεστικής, σεξουαλικής ή άλλου είδους, συμπεριφοράς. Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού σωματείου κλείνει και με μία παρότρυνση προς το μέλος τους να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Στην παρότρυνση αυτή ανταποκρίθηκε ο Κ. Ρώσσης, ο οποίος επιχειρεί να εξηγήσει το πώς οδηγήθηκε στην επίμαχη ανάρτηση και τι ακριβώς εννοούσε, λέγοντας ότι αντικείμενο σχολιασμό του δεν αποτέλεσαν οι καταγγελίες που έχουν γίνει στη δικαιοσύνη, αλλά αυτές που γίνονται καθημερινά «στις χαμηλής ποιότητας εκπομπές της πρωινής ζώνης» και στο πώς παρουσιάζονται τα γεγονότα από μεριάς των δημοσιογράφων.

«Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, το παραδέχομαι ότι μέτρησα τα πράγματα εντελώς λάθος και με τρόπο τελικά-που τώρα το καταλαβαίνω- προσβλητικό. Λάθος γιατί είναι εντελώς άσχετο το γεγονός, επειδή ένας κακοποιημένος συνάνθρωπός μας καταγγέλλει την κακοποίησή του σε ένα αφερέγγυο τηλεοπτικό κανάλι ή εκπομπή, αυτό να σημαίνει είτε ότι ψεύδεται, είτε ότι μειώνεται η βαρύτητα της καταγγελίας του. Γιατί, όντως, η κακοποίηση εξακολουθεί να υφίσταται. Και επιπλέον προσβλητικό εξαιτίας του φρασεολογίου που χρησιμοποίησα εναντίον αυτών των ανθρώπων ομαδοποιώντας τους με έναν, όντως, πέρα για πέρα και εντελώς απαράδεκτο τρόπο. Ακόμη, το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη συνθήκη μπορεί ίσως να έχουν ακουστεί υπερβολές και κάποιες διογκωμένες εξομολογήσεις, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να μου δώσει το δικαίωμα να σχολιάσω τα όσα σχολίασα. Υπάρχουν πολλοί –αλλά ακόμα και ένας να ήταν- άνθρωποι που έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα από κάποιους άλλους», σημειώνει στη δημόσια απολογία του και ζητά συγγνώμη από όλα τα θύματα για τις απόψεις που διατύπωσε. Συγγνώμη ζητά και από τους αναγνώστες των σχολίων του για την πρόκληση των αρνητικών τους συναισθημάτων, από το συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ι και την πρόεδρο κ. Κωτσαντή, που, όπως αναφέρει, «πασχίζει με όλες της τις δυνάμεις να διεκπεραιώσει και να δώσει λύσεις στα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης», από τη δημοτική πολιτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα», από τον δήμαρχο και από τη θεατρική ομάδα «Οι Αθεράπευτοι» για τη δύσκολη θέση που τους έφερα να απολογούνται για τα γραφόμενά μου. Μάλιστα, ξεκάθαρα τονίζει ότι ορισμένοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την λανθασμένη του ενέργεια, με σκοπό να πλήξουν τον δήμαρχο, τα «Γιάννενα Τώρα», το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ι και την πρόεδρό του «για τις μικροπολιτικές τους βλέψεις και την αντιπολιτευτική τους στρατηγική, απέχοντας από κάθε είδους ευαισθησία απέναντι στα θύματα των οποίων παρουσιάστηκαν ως προστάτες και υποστηρικτές».

Τέλος, απευθυνόμενος σε μερικούς από τους επικριτές του, αναφέρει πως τα υβριστικά και χυδαία τους σχόλια στο πρόσωπο του, στην οικογένεια του και τους θανόντες γονείς του, «τους κατατάσσουν στην ίδια θέση με τους θύτες των κακοποιήσεων», αφού το ύφος και το είδος των υβριστικών και χυδαίων σχολίων τους είναι ξεκάθαρα μια λεκτική κακοποίηση στο πρόσωπο του και στους οικείους του.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο