ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κτίριο διοίκησης με τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο από το 2001

Ένα… ξεχασμένο ΦΕΚ δίνει τη λύση για την αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, το οποίο τελικά, εφόσον παραχωρηθεί στον δήμο, θα γίνει νέο δημαρχείο, ενδεχομένως σε νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στην θέση του, ξεπερνώντας -με την ίδια απόφαση του 2011- και τις δυσκολίες του συντελεστή δόμησης.

Η ανέγερση νέου κτιρίου ή η αξιοποίηση του υφιστάμενου θα κριθεί κατόπιν μελετών στατικής επάρκειας, αλλά και οικονομοτεχνικής μελέτης, για την πιο συμφέρουσα λύση.

Η συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ έφερε στη δημοσιότητα νέα δεδομένα, που και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αγνοούσαν μέχρι πριν από λίγα 24ωρα.

Βασικό ζητούμενο παραμένει η παραχώρηση του κτιρίου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο δήμο Ιωαννιτών, γεγονός με το οποίο συμφωνεί και η περιφέρεια Ηπείρου, όπως ξεκαθάρισε και ο περιφερειάρχης, κάτι βέβαια που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Το κτίριο παραμένει επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία είχε παραχωρηθεί προς χρήση, να μην έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Αυτό που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα και μετά τη συνάντηση του δημάρχου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στον οποίο έθεσε το θέμα προτείνοντας την μετατροπή του σε δημαρχείο, είναι μια απόφαση το 2001 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Κώστα Λαλιώτη, με την οποία καθορίζει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για ανέγερση κτιρίου διοίκησης, καθώς και τους όρους δόμησης, μετά από πρόταση του Γενικού Χωροταξικού Συμβουλίου.

«Αυτό δίνει άλλες δυνατότητες για την αξιοποίηση. Είναι σημαντικό ότι ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για κτίριο διοίκησης. Εμείς συμφωνούμε το κτίριο να αξιοποιηθεί από τον δήμο στο πλαίσιο που εκείνος σχεδιάζει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, «αποκαλύπτοντας» πως το ΦΕΚ ήρθε εις γνώση του το Σάββατο από τον περιφερειακό σύμβουλο Σάκη Βλέτσα. «Κατόπιν αυτού εμείς δε θα ανακατευτούμε, πέρα από τις υπηρεσίες που στεγάζονται όπως η διεύθυνση Μεταφορών, δίνουμε το δικαίωμα στον δήμο Ιωαννιτών», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Από την πλευρά, ο δήμαρχος δεν απέκλεισε στο πλαίσιο της λειτουργίας νέου διοικητηρίου, να ενταχθούν και άλλες δράσεις. Εξήγησε δε, ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ είχε ως στόχο να στεγαστεί η τότε κρατική περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σήμερα, γι’ αυτό και είχε προχωρήσει η παραχώρηση που δεν ευοδώθηκε και η μόνη δυσκολία είναι να αρθεί η παραχώρηση.

«Δεν είναι εύκολη η παραχώρηση αυτή. Ωστόσο έχοντας ως βασικό άξονα τη δημιουργία διοικητικού κέντρου, μπορούν να γίνουν κι άλλα πράγματα που θα σηματοδοτούν την ιστορία του κτιρίου. Το βασικό είναι να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και σε συνεργασία με την περιφέρεια θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, σημειώνοντας την υποδειγματική, όπως είπε, συνεργασία με την περιφέρεια.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η συνεργασία όλων των φορέων του τόπου είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά και να ξεπεράσουμε προβλήματα. Η συνεργασία δήμου και περιφέρειας είναι υποδειγματική. Έτσι, και στο συγκεκριμένο θέμα, μετά από συζητήσεις και με βάση όλα τα δεδομένα ιεραρχούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Παρακολουθούμε όλες τις συζητήσεις που γίνονται. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο παραχώρησης», τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή αρχή από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο ακίνητο και την αξιοποίησή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και η μεταφορά του Κλειστού της Ξιφασκίας το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτελέσει ένα κέντρο αθλητισμού, αλλά και εκθεσιακό χώρο. «Άρα σε όλα τα θέματα υπάρχουν χωροθετημένες δράσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητά η ΑΡ.Π.Ι.

Σκληρή γλώσσα προσωπικά κατά του δημάρχου χρησιμοποιεί η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» για τους χειρισμούς του σε σχέση με το παλιό πανεπιστήμιο, εκφράζοντας μια ξεκάθαρη αντίθεση στην επιλογή του να θέσει στον πρωθυπουργό ζήτημα παραχώρησης του κτιρίου και αξιοποίησής του για μεταφορά υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

«Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ συνεχίζει να πλειοδοτεί σε πρακτικές που θυμίζουν λουδοβίκεια ηγεμονία και να πιστεύει ότι η αδιαμφισβήτητη απήχησή του ως επιστήμονα, μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της πόλης και του λαού της», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο ότι «αρνείται κάθε έννοια διαλόγου, προβληματισμού, ακόμα και καλοπροαίρετης κριτικής, προκειμένου να δώσει πολιτικά διαπιστευτήρια στήριξης στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου, αν και αναφέρει ότι δεν είναι το βασικό πρόβλημα της πόλης σήμερα, θέση της είναι να προωθηθεί μια λύση που να «επιστρέφει» το κτίριο στο λαό των Ιωαννίνων, άμεσα, με την ανακατασκευή της αίθουσας τελετών για παράδειγμα, ή και έμμεσα, με τη διαμόρφωση ενός πολιτιστικού χώρου. «Ας κάνουμε λοιπόν μια συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αντί να βλέπουμε το δήμαρχο να πετάει “φωτοβολίδες” με κλειστά γυμναστήρια και νέα δημαρχεία, αιφνιδιάζοντας τους πάντες», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος