ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η πανδημία έφερε προσλήψεις και εξοπλισμό

Πολλά, υπό την πίεση που δημιούργησε η πανδημία, έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπως αναδεικνύει ένας σύντομος απολογισμός που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο διοικητής Σπύρος Δερδεμέζης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων που αναπτύχθηκαν, αφορούν το Πολυδύναμο όπου ξεκίνησε στις αρχές του 2020 η πιλοτική λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης αλκοολικών και χρηστών ουσιών, η οποία όμως,λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανεστάλη στα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, συντάχθηκε και εγκρίθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης του Πολυδύναμου Κέντρου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης των ιατρικών αερίων στο Πολυδύναμο Κέντρο με το κεντρικό σύστημα ιατρικών αερίων του νοσοκομείου ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του και παρελήφθη απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός συνολικής αξίας 282.720 ευρώ.

Από αρχές Απριλίου στο Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο έχει κτιριακή αυτοτέλεια και ανεξαρτησία σε σχέση με το λοιπό νοσοκομείο, περιθάλπονται αρχικά ύποπτα κρούσματα covid 19, από τα τέλη Σεπτεμβρίου νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα κρούσματα και από τα τέλη Νοέμβριου διασωληνωμένα περιστατικά covid 19. Συνολικά, 36 κλίνες έχουν αναπτυχθεί, και επανδρώθηκαν με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης εγκαταστάθηκε αρνητική πίεση στους θαλάμους νοσηλείας και εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Σε επίπεδο προσωπικού, προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις ιατρικού προσωπικού ειδικοτήτων καρδιολογίας, πνευμονολογίας, παιδιατρικής και νεφρολογίας και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης τεσσάρων ιατρών ειδικοτήτων αναισθησιολογίας, καρδιολογίας και ορθοπεδικής, οι οποίοι και ανέλαβαν υπηρεσία στο ΤΕΠ του νοσοκομείου τον Οκτώβριο 2020.Το νοσοκομείο στελεχώθηκε με 63 επιπλέον εργαζομένους (υγειονομικό και λοιπό προσωπικό), πέντε ιατρούς ειδικοτήτων καρδιολογίας, γενικής ιατρικής, χειρουργικής και παιδιατρικής) για την κάλυψη αναγκών λόγω covid 19.

Επίσης, προσλήφθηκε επικουρικό ιατρικό προσωπικό ειδικότητας ορθοπεδικής και γαστρεντερολογίας με πόρους από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων, βελτιώθηκε ο τρόπος διάθεσης και διανομής φαγητού στους ασθενείς με χρήση σκευών και καλυμμάτων ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και η σωστή διανομή του σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρότυπα και δημιουργήθηκε σύγχρονος χώρος φιλοξενίας των σορών με δημιουργία ψυκτικού θαλάμου.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραλαβή εξοπλισμού από επιχορήγηση της περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 78.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών λόγω covid 19.

Σε επίπεδο υποδομών, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των χώρων του ΤΕΠ, ανακατασκευάστηκαν χώροι υγιεινής, πραγματοποιήθηκε η υγρομόνωση του μηχανοστασίου για αποφυγή εισροής υδάτων, παραλήφθηκε ιματισμός για την νοσηλευτική υπηρεσία, άρχισε η λειτουργία ανάνηψης στον χώρο των χειρουργείων, παραλήφθηκαν έξι νέες κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ με τροχήλατα νοσηλείας, μόνιτορ και αναπνευστήρα για λειτουργία σε παραμαγνητικό περιβάλλον, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, καθώς και 200 κλίνες νοσηλείας, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε η αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αξίας 300.000 ευρώ, αντικαταστάθηκε λυχνία αξονικού τομογράφου, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την λειτουργία καντίνας στο χώρο του νοσοκομείου και έγινε αναβάθμιση των υπαρχόντων προγραμμάτων του εσωτερικού πληροφοριακού συστήματος.

«Συνεχίζουμε ως ομάδα δυναμικά και το 2021 για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους τους συνανθρώπους μας», καταλήγει ο κ. Δερδεμέζης στην ανάρτησή του.

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση