ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκτός χρήσης παρτίδα εμβολίων στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων

Εκτός χρήσης βγήκαν, τουλάχιστον προς το παρόν, αρκετές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που φυλάσσονταν στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, λόγω προβλήματος στο ψυγείο, πιθανότατα από πτώση τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το γεγονός αυτό, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν όλοι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί από το πρωί έως τις 11.30 περίπου. Το Κέντρο Υγείας ζήτησε την αντικατάσταση των εμβολίων με νέα από την φαρμακαποθήκη φύλαξης στα Γιάννενα, ωστόσο, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από την Πολιτική Προστασία αλλά και την εταιρία παραγωγό του εμβολίου Pfizer, συνεχίζει να φυλά και τα αρχικά εμβόλια, αναμένοντας νέες οδηγίες. Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών αναπροσαρμόστηκε και συνεχίστηκε μέχρι και το μεσημέρι με τις νέες δόσεις που παραλήφθησαν.

Το πρόβλημα έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την υγεία, έξω από το Κέντρο Υγείας, με τον Γενικό Σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργο Πρέντζα να κάνει λόγο για 120 δόσεις εμβολίων που τέθηκαν εκτός χρήσης.

Καταγγελίες για ακύρωση ιατρείων

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της μηδενικής ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας με γιατρούς και επισκέπτες υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα και στην παρακολούθηση ασθενών και στον εμβολιασμό.

Στο Κέντρο Υγείας πριν αλλά και μετά την πανδημία υπηρετούν δύο παθολόγοι, ένας παιδίατρος και ένας καρδιολόγος που καλούνται να αναλάβουν και τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου. Έτσι, όπως τόνισε, σε ποσοστό άνω του 50% ακυρώνονται ραντεβού για την καθημερινή εξέταση ασθενών, που αναγκαστικά κατευθύνονται σε ιδιώτες με το ανάλογο κόστος. «Αυτή η δυσλειτουργία στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας αυξάνει τον κίνδυνο να μεγαλώσει ο αριθμός των ασθενών που μεταπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες με αδιάγνωστα νοσήματα, οι οποίοι καθίστανται και πιο εύκολα θύματα του κορωνοϊού», σημείωσε.

Επιπλέον ακυρώσεις ραντεβού υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από κατοίκους των ορεινών περιοχών του νομού Ιωαννίνων εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής στα Γιάννενα, ακυρώνονται και εμβολιασμοί ηλικιωμένων.

«Το να μην μπορούν οι ηλικιωμένοι να έχουν εμβολιαστικά κέντρα κοντά στα χωριά τους, αλλά να αναγκάζονται να έρχονται στα Γιάννενα, σε ένα Κέντρο Υγείας που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα την παρακολούθηση ασθενών και τον εμβολιασμό, αυτό είναι έγκλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για στελέχωση και οργάνωση εκτεταμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όχι μόνο για την αντιμετώπιση του covid αλλά κυρίως για όλες τις άλλες ασθένειες που αθροίζονται στην κοινότητα λόγω και της αδυναμίας των νοσοκομείων που έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό νοσοκομεία μιας νόσου», ανέφερε ο κ. Πρέντζας και πρόσθεσε πως αποτέλεσμα της αδυναμίας επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η συνεχής επιβολή μέτρων δημόσιας τάξης. «Για όλα φταίνε οι υγειονομικοί, για όλα φταίει ο λαός, μας ενοχοποιούν. Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ο μόνος τρόπος να δούμε τι συμβαίνει στην κοινότητα. Όσο δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, εγκληματεί απέναντι στους σημερινούς υγιείς, που αύριο θα νοσούν επειδή δεν είχαν την προληπτική ιατρική και την φροντίδα που χρειαζόταν», κατέληξε.

Το αίτημα για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπως τόνισε εκ μέρους της διοίκησης ο Δημήτρης Καλύβας.

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην ΤΟΜΥ Ανατολής.

Σχετικά άρθρα

Σε «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Υγείας καλεί η ΑΣΥ Υγειονομικών

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο