Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε βάζει εμπόδια στην παραχώρηση η Αποκεντρωμένη

Την πρόθεση να υπογράψει την απόφαση παραχώρησης της χρήσης του παλιού πανεπιστημίου αμέσως μόλις τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών αποφασίσουν να το παραχωρήσουν είτε στην περιφέρεια Ηπείρου είτε στον δήμο Ιωαννιτών, εκφράζει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Μιχελάκης είχε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα την Παρασκευή, αλλά και επικοινωνία νωρίτερα, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στα Γιάννενα.
«Εγώ διατύπωσα την άποψη ό,τι αν και εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θεωρήσουν ότι πρέπει να δοθεί σε κάποιον φορέα, δε θα είχαμε αντίρρηση να παραχωρήσουμε τη χρήση. Πρόσφατα, επισκέπτομενος ο υπουργός την περιοχή και μετέπειτα, διατυπώθηκε η άποψη και από την περιφέρεια και από τον δήμο ότι θα τους ήταν χρήσιμο το κτίριο για να στεγάσουν υπηρεσίες και ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο για την Ήπειρο και τα Γιάννενα. Εγώ την Παρασκευή είχα συνάντηση με τον υπουργό και επανέλαβα ότι αν αποφασίσει το υπουργείο να διατεθεί, την ίδια στιγμή θα υπογράψω την απόφαση παραχώρησης της χρήσης. Ελπίζω άμεσα οι φορείς να κινηθούν, να το διεκδικήσουν και να τους δοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο πως η χρήση του κτιρίου είχε παραχωρηθεί στην πρώην περιφέρεια και μετέπειτα Αποκεντρωμένη, ο κ. Μιχελάκη εξήγησε το ιστορικό, αλλά και την αδυναμία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποκατάσταση του κτιρίου και πιθανή στατική μελέτη χρειάζεται.
«Από την περίοδο που παραχωρήθηκε, έγινε μια προσπάθεια του τότε Γ.Γ., γιατί υπήρχαν προβλήματα -θεωρητικά διατυπωμένα- στατικότητας του εναπομείναντος κτιρίου. Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί χρηματοδότηση και παρέμεινε έτσι. Η διαμόρφωση και παράδοση του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΟΥ έγινε με χρηματοδότηση που αποπληρώθηκε το 2017 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, και πρόσθεσε πως από το 2015 ζήτησε να δοθούν στην Αποκεντρωμένη τα παραχωρητήρια των επιπλέον υπηρεσιών που στεγάζονται εκεί, χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο.
Ταυτόχρονα, είπε πως είχε από τότε διατυπώσει τη θέση ότι από τον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης δεν είναι δυνατόν να διατεθούν χρήματα ώστε να ανακαινιστεί και να διαμορφωθεί το κτίριο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί.

«Αυτοσχεδιασμούς» βλέπει ο Στ. Καλογιάννης

Απόδειξη του μεγάλου ελλείμματος σχεδιασμού που υπάρχει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης την επαναφορά παλιότερων και την έκφραση νέων απόψεων για το θέμα ανακατασκευής και αξιοποίησης του παλιού κτιρίου που στέγαζε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην οδό Δομπόλη.
Αφού σημειώνει ότι όλες οι προτάσεις στερούνται τεκμηρίωσης, πλην της πρότασης της περιφέρειας, του 2013, η οποία στηριζόταν σε πολυκριτηριακή ανάλυση και προέβλεπε την μετατροπή του παλιού κτιρίου σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών φοιτητικών εστιών, με παράλληλη λειτουργία, στο ισόγειο, εμπορικών χρήσεων (εστίασης, ψυχαγωγίας) και μουσείου, τονίζει ότι προέχει η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό του Ρυθμιστικού, και στη συνέχεια όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.
«Χωρίς σύγχρονο και ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο, θα συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε για το εάν χρειάζεται νέο δημαρχείο και που πρέπει αυτό να χωροθετηθεί, που θα εγκατασταθεί το κλειστό γήπεδο της ξιφασκίας (όταν με το καλό μεταφερθεί από το Ελληνικό στην πόλη μας), τι θα γίνει με την Τεχνόπολη, ποιές θα είναι οι χρήσεις γης στον χώρο του στρατοπέδου Βελισσαρίου όταν παραχωρηθεί στον δήμο, και για πολλά άλλα. Υπενθυμίζω ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθεί ως δημαρχείο το κτίριο που στεγάζει σήμερα την περιφέρεια, με μεταφορά των υπηρεσιών της περιφέρειας στο νέο διοικητικό κέντρο που προβλέπεται στο πάρκο Βελισσαρίου (μετά την παραχώρηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου στην πόλη). Συμπερασματικά, η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το οικιστικό συγκρότημα Ιωαννίνων, το οποίο θα επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό του Ρυθμιστικού, δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Στη συνέχεια, όλα θα πάρουν το δρόμο τους, με οργανωμένο τρόπο», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία αλλαγών από τη δημοτική αρχή

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Έκλεισε και η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης

Αποστόλης Τζελέτας