ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέσσερις λόγοι για το «όχι» στη νέα σύμβαση με ιδιώτη για τα απορρίμματα

Τέσσερις λόγους προβάλλει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» για την καταψήφιση του θέματος για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στην αποκομιδή απορριμμάτων στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη.

Ο πρώτος λόγος, όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θωμάς Γιωτίτσας και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έχει να κάνει με το ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απολύτως προσπάθεια από τη δημοτική αρχή για μια πραγματική και αποτελεσματική αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όπως ρητά είχε δεσμευτεί από τον Οκτώβριο του 2019, κατά την τότε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με τη δημοτική αρχή να καταφεύγει στην εύκολη λύση της ανάθεσης σε ιδιώτες.
Παρεμφερής είναι και ο δεύτερος λόγος, με την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» να υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει από τη δημοτική αρχή καμία απολύτως ενέργεια στον 1,5 χρόνο διοίκησης του δήμου για την άκρως αναγκαία ανανέωση του γηρασμένου και ανεπαρκούς ποσοτικά στόλου των απορριμματοφόρων οχημάτων. «Επανειλημμένα και από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα, η οποία συνίστατο στην αγορά τεσσάρων νέων απορριμματοφόρων από εξασφαλισμένη πίστωση 600.000 ευρώ μέσω των ανταποδοτικών εσόδων, πίστωση που σας κληροδοτήσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων σας, και τη μετακύλιση του κόστους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Πρόσκλησης 81, μετά την έγκριση της πρότασης», αναφέρεται στο κείμενο.
Ως τρίτος λόγος προβάλλεται το ότι υπήρχε επαρκής χρόνος για την προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού που θα διασφάλιζε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και δυνητικά μεγαλύτερη έκπτωση. Όπως είχε αναφέρει και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Γιωτίτσας, η τρέχουσα σύμβαση ήταν γνωστό ότι έληγε στις 12/2/2021 και όφειλε η δημοτική αρχή να προετοιμάσει έναν νέο διαγωνισμό έγκαιρα ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό.
Τέλος, υποστηρίζει ότι η τιμή των 51,30 ευρώ /τόνο είναι εξαιρετικά υψηλή και η όλη ανάθεση θα κοστίσει στους Γιαννιώτες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε μια δύσκολη για όλους περίοδο. Όπως αναφέρεται, η τιμή αυτή είναι κατά 20% – 30% υψηλότερη τόσο από αυτή που είχε εισηγηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας στο δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, όσο και από την τιμή που πλήρωνε ο δήμος στην προηγούμενη δημοτική περίοδο για τις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδος.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων