ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλημμυρικά φαινόμενα- Απέκτησε σχέδιο αντιμετώπισης ο δήμος, ζητούνται κονδύλια για έργα

Με επισημάνσεις για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων μεγάλης κλίμακας υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το «Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων του δήμου Ιωαννιτών», με το οποίο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.

Στο Σχέδιο, εκτός από το σύστημα κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας του
δήμου το οποίο περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές δράσεις, δράσεις αυξημένης
ετοιμότητας εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση πλημμυρικών
φαινομένων, δράσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών μετά την εκδήλωσή
τους και δράσεις για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών που μπορεί να
προκαλέσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, γίνεται και καταγραφή των χώρων εναπόθεσης
μπαζών, των χώρων συγκέντρωσης των πολιτών, καθώς και των χώρων καταυλισμού τους
σε επίπεδο δήμου.
Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης επισήμανε τη σημασία ύπαρξης ενός σχεδίου επιμερισμού των αρμοδιοτήτων και διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίζεται το κάθε καιρικό φαινόμενο. «Μέχρι στιγμής νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και τη ΔΕΥΑΙ», πρόσθεσε.
Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυς Τσουμάνη που ψήφισε λευκό, με την επισήμανση όμως ότι δεν αρκεί να υπάρχει απλά και μόνο ένα καλό σχέδιο, αλλά πρέπει και να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του.
«Το θεωρητικό υπόβαθρο από μόνο του δεν αρκεί. Το σημαντικό είναι η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών. Επιμένω στην ανάγκη να υπάρχει μια ετοιμότητα», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, εκφράζοντας την αγωνία του για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τον προγραμματισμό συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων.
Την πραγματοποίηση ασκήσεων, επαναλαμβανόμενων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ζήτησε ο εισηγητής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Σπύρος Γκίζας, ο οποίος, έχοντας εμπειρία και από τη διαδρομή του ως αξιωματικός του Στρατού, έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα για την εκπαίδευση του προσωπικού, τη διάθεση μέσων, την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την κοστολόγηση των δράσεων.
Να εξεταστεί με σαφήνεια ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων και να καταγραφούν τα επικίνδυνα σημεία, ώστε εκεί να υπάρξουν παρεμβάσεις, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ενώ για ένα πολύ γενικό σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και ανεπάρκεια των μέσων, έκανε λόγο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πατάει ούτε στις ανάγκες ούτε στην πραγματικότητα».
Την ουσιαστική διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων ζήτησε, τέλος, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, ο οποίος είπε πως αυτό είναι το μείζον για το οποίο θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση και όχι το σχέδιο.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εστίασε στο υπό συζήτηση θέμα και αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των προέδρων των κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ενώ επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας αυτοτελούς υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, καθώς σήμερα η ευθύνη ανήκει στους υπαλλήλους του εργοταξίου.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας