ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξανά στα θρανία από 1η Φεβρουαρίου

Με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να έχει δώσει το «πράσινο φως», η επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στις σχολικές αίθουσες θα γίνει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι στις «κόκκινες περιοχές» μόνο τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών. Τα μέτρα θα τηρούνται και στους σχολικούς εορτασμούς.

Παράλληλα,  στην πλατφόρμα (edu.testing.gov.gr ) για δωρεάν τεστ θα προστεθούν, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι μαθητές 16 ετών και άνω, ώστε να μπορούν, όποτε το επιθυμούν και με τη συγκατάθεση των γονέων τους, να υποβάλλονται σε τεστ. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως τριών ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Προετοιμασία στα σχολεία του δήμου

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω της συζήτησης για την επαναλειτουργία δια ζώσης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε και η προετοιμασία σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών.

Τη διαβεβαίωση για ετοιμότητα των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των σχολικών επιτροπών και των διευθύνσεων εκπαίδευσης, παρείχε ο αρμόδιος για την παιδεία αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρόσληψη22 σχολικών καθαριστριών με σύμβαση έργου, οι οποίες θα ενισχύσουν το έργο των υπολοίπων καθαριστριών, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για το μαθητικό δυναμικό. Ο κ. Αϊβατίδης ζήτησε, ωστόσο, την πιστή τήρηση των μέτρων από τους εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα κύλησε και η δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΚΠΑΠΑ. Στις δομές προσέρχεται καθημερινά περίπου το 65% των νηπίων και βρεφών που είναι εγγεγραμμένα, ποσοστό που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δ. Πάνου, κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών λόγω των ιώσεων και δε σχετίζεται με τον φόβο της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι