ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ακόμη «όχι» στο σχέδιο για Αστυνομία στα πανεπιστήμια

Μία ακόμη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως και στη δημιουργία σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων, μετά από κάλεσμα φοιτητικών οργανώσεων, του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, της Πρωτοβουλίας Ενάντια στο νόμο Κεραμέως, καθώς και άλλων συλλόγων από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Στους δρόμους βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, καθώς το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για προσβολή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, η κυβέρνηση παρανομεί», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Πουρνάρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως βάζει φραγμούς στη μόρφωση, εξασθενώντας ένα ήδη αποδυναμωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο με αυτές τις τακτικές. Τόνισε, επίσης, πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση τους από την αγορά και μετέφερε την απόφαση της Συγκλήτου ενάντια στην αστυνόμευση των αστυνομικών χώρων, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα.
Τη στήριξη στους αγώνες των φοιτητών και της νεολαίας για υγεία, δουλειά και ελευθερία, εξέφρασε και η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Ντορέτα Ρίζου, κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση της πανδημίας» από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει «κατάπτυστα» νομοσχέδια, τα οποία εναντιώνονται σε όλο τον λαό. «Το νομοσχέδιο αυτό θα διώξει χιλιάδες παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ τα παιδιά των πλουσίων θα πάνε στα κολλέγια με χαμηλότερες βάσεις. Τα παιδιά της φτώχειας θα μείνουν άνεργα, δε θα μπορούν να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», κατέληξε, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, για συσπείρωση και κοινό αγώνα αντίστασης και ανατροπής.
«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες, αν νομίζει πως η κοινωνία δε θα αντισταθεί», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο, που δυναμώνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, καταφέρνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Επισήμανε, επίσης, την αδιαφορία από πλευράς κυβέρνησης στα αιτήματα της κοινωνίας για άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ίδια ώρα που προσλαμβάνονται με «αδιαφανείς», όπως χαρακτήρισε, διαδικασίες, χίλιοι αστυνομικοί για τα πανεπιστήμια.
Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασε και η πρόεδρος Συλλόγου Εστιακών πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νάντια Τζώρτζη, λέγοντας πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, σε μια περίοδο που τα ιδρύματα είναι κλειστά, αναγνωρίζοντας μια σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. «Ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, δε θα χωράει τα παιδιά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, γυρνώντας σε μια λογική άλλων δεκαετιών, όπου σπούδαζαν μόνο οι γόνοι των πλουσίων», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουν να επιβάλλουν μια λογική πειθάρχησης στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, όπου θα απαγορεύεται κάθε κινηματική διαδικασία, κάθε συλλογική διεκδίκηση, κάθε αυθόρμητη διεκδίκηση των φοιτητών, προκειμένου να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ γνώσεων», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους

Εκδήλωση για τις αμοιβές στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ

Ηπειρωτικός Αγών