ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χαμένη η φετινή σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα

Μία δύσκολη χειμερινή περίοδο διανύουν τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα της χώρας, καθώς η λειτουργία τους έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να εξετάζει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων μέσα στο επόμενο διάστημα, ωστόσο, ακόμη και αν ληφθεί άμεσα η σχετική απόφαση, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, αφού πλέον η σεζόν είναι απίθανο να σωθεί.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου το έχει στρώσει για τα καλά αυτές τις μέρες και, σύμφωνα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Βασίλη Τζουμάκα, αν και οι ίδιοι είναι πανέτοιμοι μπροστά σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα, ήδη έχει χαθεί η προσοδοφόρα περίοδος των εορτών. «Εμείς είμαστε έτοιμοι 120%. Δεν μπορείς να αφήσεις ένα χιονοδρομικό χωρίς να είναι έτοιμο, οπότε ανεξαρτήτως από τον εάν αποφασιστεί να ανοίξουμε τελικά ή όχι, εμείς είμαστε πανέτοιμοι. Από εκεί και πέρα, έχει χαθεί η πιο βασική περίοδος, που είναι αυτή των γιορτών και του Ιανουαρίου. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο από τον Φεβρουάριο δεν μπορεί να σωθεί η σεζόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που απασχολεί τον κ. Τζουμάκα, είναι τα πάγια έξοδα του χιονοδρομικού κέντρου, όπως είναι η ηλεκτροδότηση και η συντήρησή του, τα οποία αφενός εξακολουθούν να «τρέχουν» κανονικά και να τον επιβαρύνουν, αφετέρου δεν πρόκειται να καλυφθούν από τα ελάχιστα φετινά έσοδα.
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο υπεύθυνος της «Αλπικής Ζώνης» (Alpine Zone) που δραστηριοποιείται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Αχιλλέας Παπαευθυμίου, τονίζοντας ότι η χρονιά θεωρείται χαμένη. «Μέσα στις γιορτές συνήθως κάνουμε το 50% του συνολικού μας τζίρου. Φέτος αυτό δεν ήταν εφικτό και πλέον η σεζόν δε σώζεται», σημειώνει ο κ. Παπαευθυμίου και προσθέτει πως είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένα πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και τα μαγαζιά που βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο. «Τα έξοδα αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν», υπογραμμίζει.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως ο ίδιος λέει, η κατάσταση θα ήταν η ιδανική, αφού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου έπεσαν τα πρώτα χιόνια στο χιονοδρομικό κέντρο, πράγμα που θα προσέλκυε πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια των εορτών.
Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, ο κ. Παπαευθυμίου εκτιμά πως η κατάσταση δε θα είναι καθόλου εύκολη. «Στη δική μας σχολή θα μπορούν να μπουν, βάσει των τετραγωνικών, μέχρι τέσσερα άτομα. Η διαχείριση επομένως της κατάστασης θα είναι παρά πολύ περίπλοκη και δύσκολη, εάν αναλογιστούμε τον αριθμό των πιθανών επισκεπτών», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Χρυσό βραβείο για το Anilio Park στα Best City Awards 2023

Ηπειρωτικός Αγών

Δυναμική επιστροφή του Zagori Mountain Running

Μαθήματα χιονοδρομίας στο Anilio Adventure Park