ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στις προτεραιότητες το Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα

Με έναν κατάλογο που μετρά πάνω από 70 θέματα της αρμοδιότητάς του επιστρέφει στην Αθήνα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, μετά την πρώτη του περιοδεία στον νομό Ιωαννίνων από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο κ. Αμυράς είχε διαδοχικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση και τους δημάρχους του νομού, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ το απόγευμα της Κυριακής.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να τρέξουν, αλλά είναι και πολλές οι δυνατότητες στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα πιο ειδικά, και γι’ αυτό επιδιώκω τη συνεργασία όλων, γιατί η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση εθνική», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τον κ. Αμυρά υποδέχθηκε στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Θεόδωρος Τζαρούχης, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, με τον υφυπουργό να σημειώνει ότι αποτελεί τιμή, αλλά και ευθύνη η επιλογή του για τη θέση αυτή από τον πρωθυπουργό.

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη διάρκεια των επαφών του κ. Αμυρά με τους αυτοδιοικητικούς, είναι η διαχείριση των υδάτων, η δυνατότητα των δήμων να γνωμοδοτούν για έργα στα διοικητικά τους όρια, η προστασία του ορεινού όγκου και η ανάδειξή του με αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να «ξαναζωντανέψουν» τα χωριά, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση του κόστους διαβίωσης και παραγωγής.

Στην «κορυφή» της ατζέντας, ωστόσο, βρίσκεται και το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας, με τον κ. Αμυρά, να σημειώνει πως έχει ενημερωθεί σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας και αποτελεί γι’ αυτόν προτεραιότητα. «Προφανώς είναι πολύ νωρίς να κάνω ανακοινώσεις, αλλά σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα έχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία επικαιροποίηση.

Στο χαρτοφυλάκιο του κ. Αμυρά περνούν πλέον και οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φορέα που έχει ιδρυθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, τώρα πλέον είναι δυνατή μια ενιαία προσέγγιση από τον κεντρικό φορέα, που θα έχει χρηματοδότηση και από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους, «ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να είναι πραγματικά προστατευόμενες», όπως είπε.

Επισπεύδεται η μεταφορά του αθλητικού εξοπλισμού

Στο πλαίσιο της συνάντηση που είχαν ο κ. Αμυράς και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας για τη μεταφορά εξοπλισμού από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που θα είναι χρήσιμος στους δήμους του νομού Ιωαννίνων.

«Σύντομα, με την επανεκκίνηση και των δραστηριοτήτων που έχουν σταματήσει λόγω του κορωνοϊού, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να πάρουμε τον εξοπλισμό που είχα ζητήσει από την Ελληνικό ΑΕ και αυτός να μοιραστεί με σωστό και δίκαιο τρόπο στους δήμους του νομού για να ενισχύσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο. Πρόκειται για εξοπλισμό μεγάλης αξίας που μας περιμένει», σημείωσε ο κ. Αμυράς.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας