ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε γίνεται με ρουσφέτια η κατανομή των πόρων»

Διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που θα υποβληθούν και θα υπάρξει διαδικασία ανταλλαγής απόψεων σε ό,τι αφορά την πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, παρείχε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης μετά από πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής, ο κ. Καχριμάνης εξήγησεότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους δήμους, ενώ τη δική της πρόταση θα καταθέσει στο τέλος και η περιφερειακή αρχή.

Σε ό,τι αφορά τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων, οπεριφερειάρχης Ηπείρου εκτίμησε πως στο νέο ΕΣΠΑ φαίνεται ότι υπάρχει «χώρος» και για βασικές υποδομές, ενώ, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενταχθούν δράσεις όπως το πρόγραμμα της επιχορήγησης των θέσεων εργασίας των ανέργων επιστημόνων, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις για αναπτυξιακές δράσεις, η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Κόνιτσα, η ανάπτυξη της καινοτομίας, της αγροδιατροφής και άλλα.

Με αφορμή και συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Καχριμάνης απάντησε εμμέσως και στις αιτιάσεις από την πλευρά της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» και του επικεφαλής Σπύρου Ριζόπουλου για τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. «Η κατανομή των πόρων γίνεται με βάση το ΑΕΠ και τον διαχωρισμό που κάνει η Ε.Ε. σε αναπτυγμένες, λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Δε γίνεται με ρουσφέτια», σημείωσε, προσθέτοντας πως έγιναν δύο σχετικές συναντήσεις τους προηγούμενους μήνες.

Ως εκ τούτου, η περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)και τα 104.257.192 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+), που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2021–2027 πρέπει να έχουν ως βάση τους πέντε Στόχους Πολιτικής που έχει θέσει η Κομισιόν. Ο πρώτος Στόχος Πολιτικής αφορά την ανταγωνιστική οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, και για τη χώρα μας σχεδιάζεται να κατευθυνθεί το 20,3% των πόρων. Τα προγράμματα θα πρέπει να σχετίζονται με τη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον τη δημιουργία αξίας σε όλα τα πεδία του επιχειρείν, την ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, στη διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων με τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις, κ.ο.κ.

Ο δεύτερο Στόχος αφορά δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και την πολιτική προστασία και σχεδιάζεται να διατεθεί το 26,1% των πόρων, ο τρίτος αφορά τους ευρύτερους τομείς των μεταφορών και των ευρυζωνικών δικτύων και στο στόχο αυτό (15,3% των πόρων), ο τέταρτος αφορά τους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας (39,9%) και πέμπτος στόχος, που προβλέπεται να απορροφήσει το 5,3% των πόρων, αφορά τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις και την αστική ανάπτυξη.

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο κ. Καχριμάνης είχε συνάντηση και με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, με τον οποίο έγινε εκτενής συζήτηση για τηνποιότητα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ ο περιφερειάρχης παρέδωσε και υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Άρτα- Θεσπρωτία τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο καιρικών συνθηκών. Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση και για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος