ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από το Σάββατο τα πρώτα εμβόλια σε ηλικιωμένους στα Γιάννενα

Νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα ξεκινήσουν να «κλείνονται» τα πρώτα ραντεβού μέσω της σχετικής πλατφόρμας για τον εμβολιασμό άνω των 85 ετών, που ακολουθούν τους υγειονομικούς των δημόσιων δομών υγείας, ενώ στην πόλη μας έχει ξεκινήσει ήδη και ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών.

Στην περιοχή μας, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, ο εμβολιασμός «τρέχει» ταχύτατα στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν στηθεί στα νοσοκομεία της πόλης. Έτσι, ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου οδεύει προς το τέλος του για τους υγειονομικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εμβολιασμοί των υγειονομικών των Κέντρων Υγείας.

Επίσης σημαντικό είναι ότι, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες δόσεις, πραγματοποιήθηκαν ήδη από σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 55 γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες, με περισσότερα από 250 άτομα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου του ΠΓΝΙ, καθηγήτρια Σταυρούλα Τσιάρα, αυτό είναι σημαντικό αφενός για την ασφάλεια των ιδιωτών γιατρών και των ασθενών τους, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών υπέρ του εμβολιασμού.

Οι γιατροί της πόλης θα καλούνται σταδιακά τις επόμενες ημέρες να εμβολιαστούν, ενώ νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καλούνται και οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών. Ήδη πάντως, και σε τοπικό επίπεδο, το ενδιαφέρον από τα άτομα άνω των 85 ετών είναι μεγάλο, με αρκετούς να σπεύδουν και στα φαρμακεία της πόλης ώστε να πάρουν πληροφορίες ή να ζητήσουν τη βοήθεια των φαρμακοποιών για το κλείσιμο του ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα.

Το Σάββατο θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια στο ΠΓΝΙ για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι καλούνται μέσω της πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, με ηλεκτρονικά μηνύματα, που τους ενημερώνουν για την ώρα και τον τόπο του εμβολιασμού.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι δεύτερες δόσεις για το υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε πρώτο, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήδη προετοιμάζεται ο χώρος όπου θα λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο, σε σημείο κοντά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές.

Δύο εμβολιαστικές γραμμές θα διαθέτει το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου επίσης γίνεται η ανάλογη προετοιμασία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ δύο θα είναι οι εμβολιαστικές γραμμές, προς το παρόν, και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, καθώς σε αυτή την φάση ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει τις ΤΟΜΥ, αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και του Κέντρου Υγείας αναμένουν να σταλούν από πλευράς του υπουργείου οι οδηγίες για τη λειτουργία των κέντρων, όπως τα ακριβή ωράρια, αν και -όπως προκύπτει και από την πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού- η λειτουργία θα είναι πρωινή και απογευματινή, όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην της Κυριακής.

Βέβαια, η προετοιμασία εμβολιαστικών κέντρων εντός των νοσοκομείων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για αιφνιδιαστικές αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού και για ανυπέρβλητα εμπόδια στον εμβολιασμό των υπέργηρων (άνω των 85 ετών) που έχουν προβλήματα μετακίνησης.

«Άλλοι πάλι από το Βουργαρέλι στα Τζουμέρκα έλαβαν μήνυμα να πάνε στην πόλη της Άρτας να εμβολιαστούν, 60 χιλιόμετρα απόσταση. Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται πιο κοντά στις επαρχίες, από τα νοσοκομεία. Χθες τα μεσάνυχτα έρχονται μηνύματα στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Χωρίς να γνωρίζουν κάτι επίσημα τα νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακός, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν ικανό προσωπικό για να υποστηρίξουν στους εμβολιασμούς.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής