ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το «αποτύπωμα» της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής

Πολύπλευρες ήταν οι δράσεις της αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωαννιτών κατά την περασμένη χρονιά.

Πρόκειται για δύο απαιτητικά αντικείμενα, που, με φόντο την πανδημία, απαίτησαν ακόμη περισσότερες δράσεις και οργάνωση, αφενός για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αφετέρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σε πληθυσμούς όπως οι πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά που διαβιούν στην περιοχή.
«Η κοινωνική πολιτική αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, με πολύπλευρη στήριξη των συμπολιτών, υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στοχευμένες παρεμβάσεις σε οικισμούς Ρομά και προσφυγικούς καταυλισμούς, τόνισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, κατά τη διάρκεια του απολογισμού της αντιδημαρχίας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη.
«Όλες αυτές οι δράσεις θα ενισχυθούν και θα εντατικοποιηθούν και το 2021, παράλληλα με την κινητοποίηση όλων των δομών του δήμου, ώστε να επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος και επεσήμανε ότι όλες οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και οι δράσεις που δρομολογούνται, απαντούν στις προκλήσεις των καιρών.
Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η άρτια λειτουργία των σχολείων κάτω από τις ειδικές συνθήκες πρόληψης της πανδημίας με όλα το απαραίτητο προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. «Το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης φιλοδοξεί να συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του και μέσα στο 2021, υλοποιώντας συνεργασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο δήμαρχος.
Αναλυτικά ο απολογισμός δράσεων και ο προγραμματισμός για το 2021, παρουσιάστηκε από τον κ. Αϊβατίδη. Σε ό,τι αφορά την Πρόνοια, η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το ΤΕΒΑ και παρείχε υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες μέσω άλλων προγραμμάτων.
Οι προτεραιότητες για το 2021 είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων σε μέλη οικογενειών που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, με στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, η λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων για παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, η συμμετοχή του δήμου Ιωαννιτών στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που Εργάζονται με Αστέγους (FEANTSA) και ο προγραμματισμός προγραμμάτων δημόσιας υγείας καθώς και υγειονομικών ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον δήμο και η δημιουργία μητρώου, όπως και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας με έμφαση στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού τους.

Στόχος η ένταξη των προσφύγων

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οι δράσεις του δήμου έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη και στήριξη των πληθυσμών που διαβιούν στην περιοχή, τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη συμμετοχή στη συγγραφή προτάσεων για χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου και Ένταξης 2021
Εξάλλου, για πρώτη φορά η υπηρεσία υλοποιεί προγράμματα με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για πόλεις ενσωμάτωσης (EPIC)», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Ένταξης, ύψους 113.836,23 ευρώ, το πρόγραμμα «Ενίσχυσης ικανότητας ένταξης προσφύγων μέσω προγραμμάτων ιδιωτικής χορηγίας (RaCIP)», ύψους 56.378,30 ευρώ και το πρόγραμμα «Διαπολιτισμική αδελφοποίηση: πολιτιστική πολυμορφία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ύψους 5.000 ευρώ.
Έτσι, πρόκειται να γίνει αναλυτική καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον δήμο, ενώ πραγματοποιείται καταγραφή των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου, με στόχο τη δημιουργία πολυγλωσσικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαπολιτισμικότητας και ενσωμάτωσης, καθώς και σε δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας με στόχο τη μείωση των στερεοτύπων και των φαινομένων ρητορικής μίσους.
Παράλληλα θα υλοποιηθούν προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης σε πρόσφυγες-μετανάστες από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ιωαννιτών.
Σημαντικό βήμα το 2020 αποτέλεσε η δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων αλλά και η συμμετοχή του δήμου στη διακυβερνητική ομάδα εργασίας για τη διαπολιτισμική ένταξη (GT-ADI-INT), που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη διαφορετικότητα και την ένταξη (CDADI).
Παράλληλα εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στο Δίκτυο των πόλεων για την Ένταξη και στο Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται με το προσφυγικό στην περιοχή μας μέσω της Ομάδας Εργασίας Αστικών Θεμάτων.
Βέβαια, σημαντικές δράσεις έγιναν και στο πλαίσιο της πανδημίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η αστυνομία, με στόχο την ενημέρωση των προσφύγων-μεταναστών για τα μέτρα προστασίας.

Στήριξη των Ρομά

Δράσεις για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο υλοποίησε το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σχεδίασαν και υλοποίησαν παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά. Όπως δράσεις ενημέρωσης για τα περιοριστικά μέτρα και για τα μέτρα προφύλαξης, καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών των παιδιών Ρομά και εμβολιαστική κάλυψη, καταγραφή των αναγκών και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, διανομή μέσων ατομικής προστασίας και καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών.
Για το 2021 προγραμματίζονται δράσεις εκμάθησης της ελληνικής γραφής σε ενήλικους Ρομά δια μέσου του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, παρεμβάσεις ενίσχυσης του γονεϊκού ρόλου και της συνεργασίας των γονιών τους με το σχολείο και δράσεις προαγωγής της υγείας των παιδιών Ρομά.
Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης προστέθηκαν νέες αίθουσες και κατάλληλος χώρος εντός του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά, ενώ για πρώτη φορά πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Μέλλον της Ευρώπης: Οραματιστείτε ένα λαμπρό μέλλον για νέους, μετανάστες, ηλικιωμένους, παιδιά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο» ύψους 15.460 ευρώ.
Στόχοι για το 2021 είναι η συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων εκμάθησης που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή του δήμου στο Δίκτυο πόλεων που μαθαίνουν την UNESCO και δράσεις ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών/συνεργασιών με Ευρωπαϊκές πόλεις.

Σχέδια για Biennale νέων καλλιτεχνών

Από το τμήμα Πολιτισμού και Ισότητας και συγκεκριμένα από το δημοτικό αρχείο, γίνεται ταξινόμηση και καταγραφή του ιδιωτικού αρχείου Μακρή– Πυρσινέλλα, συνεχίζεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της φωτογραφικής συλλογής του δημαρχείου Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου. Έχει γίνει απογραφή του ιστορικού αρχείου και η μεταστέγαση του στο κτίριο Τζαβέλλα.
Ακόμη από το Δημοτικό Μουσείο δημιουργήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την ιστορία του σε διάφορες γλώσσες, έγινε ενημέρωση των μαθητών και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών δράσεων και η συντήρηση πινάκων (ελαιογραφίας και χαρακτικής) απασχόλησαν την Δημοτική Πινακοθήκη.
Στον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά βρίσκονται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ψηφιακό αρχείο της Πινακοθήκης, το ψηφιακό αρχείο του Δημοτικού Μουσείου και το ψηφιακό αρχείο του δήμου Ιωαννιτών, και η συνέχιση της συνεργασίας με μουσεία, Πινακοθήκες και πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η διεύρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας καθώς και προγραμματισμένη συνάντηση εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις, ενώ μια νέα BIENNALE νέων καλλιτεχνών βρίσκεται στους στόχους της με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά άρθρα

Επιπλέον καθαρίστριες στο τέλος της σχολικής χρονιάς

«Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν στις προβολές της «Εξαύδα»

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021