ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έτοιμοι για την επιστροφή οι εκπαιδευτικοί

Mε ικανοποίηση υποδέχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί τις αποφάσεις για επαναλειτουργία διά ζώσης των δημοτικών και νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μετρώντας αντίστροφα για να βρεθούν ξανά στις σχολικές αίθουσες, μετά την πολύμηνη απουσία από το σχολικό περιβάλλον.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί, επικρίνοντας και την «πρόωρη» ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης της επαναλειτουργίας των σχολείων, πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιωλόγων, ζητούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει συστηματικός και συντονισμένος τακτικός έλεγχος ταχείας διάγνωσης και να μην επαφίεται στην εθελοντική προσέλευση των εκπαιδευτικών.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο ανακοίνωσε, κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, αυτά ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί και μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία δε θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών, σύμφωνα με το υπουργείο, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό που αφορούν στην αποφυγή συγχρωτισμού γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς.Συγκεκριμένα, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, ενώ θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας», σημειώνει σε δήλωσή της η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

«Έτοιμοι» να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον είναι και οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Παργανά, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα τα μέτρα.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να υπάρχουν όλα τα μέτρα ώστε η επάνοδος στα σχολεία να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αυτό αφορά παράγοντες που την προηγούμενη φορά δεν καλύφθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως να υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, που δεν είναι εύκολο πλέον να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η διενέργεια των τεστ δεν πρέπει να αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών, ενώ οι εκπαιδευτικοί επαναφέρουν την πρότασή τους για χρήση και άλλων αιθουσών προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις.

«Αυτά είναι βήματα που θέλουμε και πρέπει να γίνουν. Τα είχαμε επισημάνει από το καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι έστω και στη μέση της χρονιάς να ληφθούν υπόψη και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε όλοι μας να επιστρέψουμε με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουμε στις σχολικές μονάδες», σημείωσε ο κ. Παργανάς.

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

Κανένα τμήμα ένταξης στα Δημοτικά των Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί

Γεωργία Χαλάτση