ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καμπανάκι» Μ. Ελισάφ για το θέμα της στέγης των προσφύγων

«Καμπανάκι» για το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, χτυπά ο δήμος Ιωαννιτών, με δεδομένη τη μεταβατική περίοδο από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Ι στο ΕΣΤΙΑ ΙΙ, αλλά και τις δυσκολίες στην ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στο πρόγραμμα Helios.

Η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις, αλλά και τη μείωση των κονδυλίων, που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης, οδήγησε ήδη στην αποχώρηση διεθνών οργανισμών από το αντικείμενο της στέγασης, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και στους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί τους επόμενους μήνες να βρεθούν μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Δηλαδή, σε μια κατάσταση όπου πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν μέχρι σήμερα σε μισθωμένα διαμερίσματα, να μην έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν στέγη εδώ ή να μην μπορούν, εφόσον δικαιούνται ασύλου, να αποχωρήσουν από τη χώρα και να μεταβούν σε άλλες χώρες.
«Όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα λόγω πανδημίας, γιατί ακόμη και αν πάρει κάποιος ταξιδιωτικά έγγραφα που θα πάει και πώς. Επομένως είναι πράγματα που πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, σύμφωνα πάντα με το θεσμικό πλαίσιο», σημείωσε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
Δύο οργανισμοί, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή μας, η Intersos και η SolidarityNow, έχουν αποχωρήσει από το αντικείμενο της φιλοξενίας σε μισθωμένα διαμερίσματα, ενώ μέρος του έργου αυτού έχουν αναλάβει άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στο μεταξύ, ο δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να υπογράψει συμφωνητικό με το υπουργείο Μετανάστευσης για την παράταση της μίσθωσης των γραφείων στο Πέραμα, όπου στεγάζεται η υπηρεσία Ταυτοποίησης και Ασύλου.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος