ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έκοψαν τον «γόρδιο δεσμό» του εργοταξίου

Να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της μετεγκατάστασης του εργοταξίου αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών, σε μια προσπάθεια να βγει το θέμα από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει και να υπάρξει προοπτική υλοποίησης του έργου σε σαφώς προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Με ομόφωνη απόφαση, ο δήμος προχωρά στη διάλυση των συμβάσεων για την εκπόνηση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, στατικής μελέτης και αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία υποδομών για τη μεταστέγαση του εργοταξίου, κάτι βέβαια που είχαν ζητήσει και οι ανάδοχοι των μελετών σε προγενέστερο χρόνο, σε μια προσπάθεια να απεμπλακούν από μια διαδικασία που φαινόταν ότι δε θα είχε αίσιο τέλος. Όμως, η δημοτική αρχή, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή εγκυμονούσε κινδύνους οικονομικών απαιτήσεων, είχε αποφασίσει να δώσει παράταση ολοκλήρωσης των μελετών έως τις 15 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έγινε.
Τη διάλυση των συμβάσεων, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης της αναδόχου, εισηγήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, με το αιτιολογικό ότι οι συμβάσεις είχαν υποστεί ουσιώδη τροποποίηση, η οποία απαιτεί νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς.
Όπως περιγράφεται, στα συμβατικά τεύχη αρχικά περιγράφονταν και προσδιορίζονταν το φυσικό αντικείμενο που αφορούσε μελετητικό έργο για επιφάνεια κτιρίων 89,91 τ.μ., το οποίο προσδιορίστηκε κατόπιν προφορικής συνεννόησης με τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους πόρους του τόσο για την ωρίμανση όσο και για την υλοποίηση του τεχνικού έργου. Μετά την υπογραφή της σύμβασης και λαμβάνοντας υπόψη τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την παρόχθια ζώνη της λίμνης Παμβώτιδας, δημιουργήθηκαν επαυξημένες λειτουργικές και κτιριακές ανάγκες για την στέγαση του συνόλου των υπηρεσιών καθαριότητας, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο αναθεωρημένο κτιριολογικό πρόγραμμα και αφορούσαν κτιριακές εγκαταστάσεις 2.032 τ.μ. Ο ανάδοχος αναφέρεται ότι αρχικά δεν πρόβαλε κάποια ένσταση σχετικά με τη διαφοροποίηση του εμβαδού από το προβλεπόμενο στα συμβατικά τεύχη, αλλά στη συνέχεια υπέβαλε προμελέτη που αναφέρεται η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης με φυσικό αντικείμενο 2.032 τ.μ. στην κατηγορία 6. Αρχιτεκτονικά και 25.823,98 τ.μ. στην κατηγορία 7. Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες, κάτι που συνιστά –κατά την Τεχνική Υπηρεσία- ουσιώδη τροποποίηση, «καθώς εισήχθησαν όροι οι οποίοι εάν είχαν αποτελέσει μέρος της αρχικής διαδικασίας σύναψης σύμβασης, θα είχαν επιτρέψει τη συμμετοχή διαφορετικών υποψηφίων από αυτούς που επιλέχθηκαν αρχικώς και θα προσέλκυαν και άλλους συμμετέχοντες στη διαδικασία σύναψης σύμβασης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που η προμελέτη ουδέποτε εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ουδέποτε παρελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.
Βέβαια, πέρα από τα νομικά ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που δεν επέτρεπε να προχωρήσει το έργο. Και αυτό έχει να κάνει με πολεοδομικές εκκρεμότητες στον χώρο που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοταξίου πλησίον του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ.
Στην Οικονομική Επιτροπή έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, καθώς είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί δίπλα στη λίμνη, ανεξάρτητα με το αν θα προχωρήσει ή όχι το έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης από τον Μάτσικα έως το Πέραμα.
Το πρώτο βήμα θα είναι στην κατεύθυνση να επιλυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα και να υπάρξουν εγκεκριμένοι όροι δόμησης, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο σύνταξης της μελέτης. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι μπορούν να την εκπονήσουν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Πάλι από την αρχή για νέο εργοτάξιο

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση

Σε λειτουργία ο ΣΜΑ Ιωαννίνων, έπονται Πράσινο Σημείο και Γωνιές Ανακύκλωσης

Γεωργία Χαλάτση