ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Ζίτσας- Προϋπολογισμός με αιχμές για την απλή αναλογική

Με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή τώρα-Δήμος Ζίτσας για όλους» Γιώργου Ζιάκκα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του δήμου Ζίτσας για το 2021, στις ειδικές συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής.

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού και της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων (απολογισμός) για το 2019 από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, μάλιστα, έδωσε την αφορμή στον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να φέρει τη συζήτηση στο εκλογικό σύστημα και στα προβλήματα που θα δημιουργούσε στη διοίκηση των δήμων, αν δεν υπήρχαν οι διορθωτικές παρεμβάσεις. «Όταν εμείς δηλώναμε ότι η κατ’ ευφημισμόν απλή αναλογική θα φέρει την πλήρη διάλυση των δήμων, κάποιοι μας κατηγορούσαν ως φοβικούς. Τώρα ήρθε η ώρα αυτοί οι ίδιοι να μας δικαιώσουν πανηγυρικά», σχολίασε αρχικά και συνέχισε: «Ο εισηγητής της παράταξης “Αυτοδιοικητική Συνεργασία” Σπύρος Πάικας φρόντισε με τα λεγόμενα και την ψήφο του να αποδείξει περίτρανα πως νοοτροπίες του παρελθόντος, της στείρας άρνησης και της λογικής του “να μη γίνει τίποτα”, όσες δεκαετίες και αν περάσουν, δεν αλλάζουν. Η αρνητική ψήφος ήρθε να επιβεβαιώσει ότι αν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, με την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είχε προβεί σε διορθωτικές ρυθμίσεις στον “Κλεισθένη”, οι δήμοι δε θα είχαν τρόπο να λειτουργήσουν. Η απλή αναλογική αποδεικνύεται πως το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι ακυβερνησία και αδυναμία λήψης αποφάσεων, ακόμη και για βασικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δήμων. Οι δημότες και οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν από όλους μας υπεύθυνη στάση και ωριμότητα, προκειμένου να επιλύσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να προωθήσουμε έργα που αναβαθμίζουν της καθημερινότητά τους όχι να αναλωνόμαστε σε στείρες αντιπαραθέσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Ράρρας, το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 26.107.925,55 ευρώ, με χρηματικό υπόλοιπο 3.270.633,08 ευρώ, ενώ το ποσό που προορίζεται για επενδυτικούς σκοπούς, συνεχιζόμενα και νέα έργα, φτάνει τα13.591.820,80 ευρώ. «Το μεγαλύτερο ποσό επενδύσεων του δήμου από συστάσεώς του», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με τη διοίκηση ενός μεγάλου δήμου, απαιτεί συνεχή αγώνα, καθημερινή μάχη και διεκδίκηση. Ο δήμος Ζίτσας είναι ένας δυναμικός δήμος και γι’ αυτό συνεχίζουμε χωρίς εφησυχασμό, με στόχο την οικονομική μας αυτοτέλεια, με κοινωνικό πρόσημο και πάντα δίπλα στον πολίτη». Ο κ. Ράρρας ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του δήμου Ζίτσας και ειδικότερα τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας, που εργάστηκαν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τον σχεδιασμό του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης.

Σχετικά άρθρα

«Προϋπολογισμός ανάγκης» στην εξάντληση των χρονικών περιθωρίων

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση