ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσφυγές και κινητοποιήσεις ετοιμάζει το ΤΕΕ

Κατάπτυστη χαρακτηρίζει ο τεχνικός κόσμος τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, που υποχρεώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο σε αυτοματοποιημένη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων πανεπιστημίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς, την ώρα βέβαια που απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών των δημόσιων ΑΕΙ αναμένουν επί χρόνια την αναγνώρισή τους.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του σώματος της Αντιπροσωπείας αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανικών για αντίδραση απέναντι στη διάταξη που ψηφίστηκε, ενώ, με σκληρή γλώσσα, σε ψήφισμά της, καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει. Επιπλέον προαναγγέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.

«Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου, καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα», σημειώνεται στο ψήφισμα της αντιπροσωπείας, με τον πρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννη Λυκοτραφίτη, να εκφράζει τον προβληματισμό που υπάρχει για τα κολλέγια αμφιβόλου ποιότητας σπουδών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι «μύθος» η αιτιολόγηση τη υπουργού πως αυτό έγινε εσπευσμένα, λόγω πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ήταν μια βόμβα, μία κεραμίδα, θα κοιτάξουμε να αντιδράσουμε κατά το δυνατόν», κατέληξε.

«Πραξικόπημα» εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης

«Κεραμίδα” δεν ήταν μόνο για τους μηχανικούς η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά και για τους βουλευτές, αφού κατατέθηκε στις 9.30 το βράδυ και ενώ το θέμα απασχόλησε τη Βουλή επί μέρες, όπως ανέφερε η βουλευτής Ιωαννίτων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, αποδίδοντας στην υπουργό αλαζονεία.

«Με τη ρύθμιση αυτή το κύριο θέμα που κάνει, είναι να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην διακυβέρνηση της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε πως αντίστοιχα είχε γίνει το καλοκαίρι με την εξομοίωση των κολλεγίων με ΑΕΙ.

«Υποχρεώνει τους θεσμικούς φορείς να εγγράψουν τους απόφοιτους των τριετών κολλεγίων, την ώρα που το ΤΕΕ δεν εγγράφει τους απόφοιτους πενταετών σπουδών ΑΕΙ. Τελευταία στιγμή δηλαδή έκανε αυτό το πραξικόπημα, απέναντι στα δικαιώματα των παιδιών που δίνουν μάχη να μπουν στα ΑΕΙ», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επίσης ως πραξικόπημα τη δυνατότητα των ιδιωτικών ΙΕΚ να ονομάζονται κολλέγια και οι απόφοιτοί τους να μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, την ώρα που και εκεί μειώνει τον αριθμό των εισακτέων.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»