ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετακινήσεις γιατρών αγνώστου διαρκείας

Το κλείσιμο μιας Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είχαν ως συνέπεια οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σε λειτουργία θα μείνουν δύο από τις τέσσερις που είχαν αναπτυχθεί, καθώς η τέταρτη θα χρησιμοποιηθεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

Οι γιατροί, τέσσερις από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ένας από το νοσοκομείο Άρτας μετακινήθηκαν με «εντέλλεσθε» μέσα σε λίγα 24ωρα και βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας σε νοσοκομεία Φλώρινας, Έδεσσας και Κοζάνης, χωρίς κανείς να ξέρει τον χρόνο που θα παραμείνουν εκεί.

Αρχικά, η εγκύκλιος αφορούσε τρεις μήνες, έπειτα ειπώθηκε για επτά ημέρες, αλλά κανείς στην ουσία δεν ξέρει ούτε τον χρόνο που θα προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, ούτε και αν υπάρχει μέριμνα για τη διαμονή τους.

Πρόκειται για τρεις παθολόγους ΠΓΝΙ που κάλυπταν τις ανάγκες τριών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ μάλιστα ένας είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα. Επίσης μετακινήθηκε από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» διευθυντής αναισθησιολόγος, δύο εβδομάδες πριν τη συνταξιοδότησή του μάλιστα, την ώρα που τέσσερις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου έχουν μετακινηθεί στις μονάδες covid του ίδιου αλλά και του ΠΓΝΙ. Τέλος, από το Νοσοκομείο Άρτας μετακινήθηκε η διευθύντρια Πνευμονολογίας, αφήνοντας κενά στην κάλυψη κλινικής και της μονάδας covid του Νοσοκομείου, με 18 κλίνες, που είναι πλήρως καλυμμένες, ενώ η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής έχει ανασταλεί.

«Ένα νοσοκομείο, μια περιφέρεια, που όλοι δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα να μειώσουμε το ιικό φορτίο, να είμαστε περήφανοι για αυτό που γίνεται στα Γιάννενα, που γίνεται στο ΠΓΝΙ, σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτό, αλλά για μια διαδικασία άκρως απαράδεκτη, που έχει συνέπειες. Δεν ξέρουμε αύριο τι θα γίνει, αν έρθει ένα τρίτο κύμα», σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού. «Ας ελπίσουμε ότι δε θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες. Αν χρειαστούμε αυτή την εβδομάδα, δε θα έχουμε προσωπικό», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, και αυτό είναι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την έλλειψη προσωπικού και τις «σπασμωδικές» μετακινήσεις, στο ΠΓΝΙ διακομίζονται περιστατικά από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ορθώς, αφού στην περιοχή υπάρχουν οι υποδομές και ελεύθερες κλίνες.Μάλιστα, όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ covid προέρχονται από Φλώρινα, Καστοριά, Αλβανία και Αγρίνιο.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να νοσηλεύσουμε κανέναν. Η σημερινή εικόνα των διασωληνωμένων τα λέει όλα. Καλοδεχούμενοι, με όλη την αυταπάρνηση, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες ειδικού σκοπού, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, να πάρουμε συγχαρητήρια και στο τέλος να αποδιοργανωθεί εντελώς το σύστημα. Νομίζω αυτό τα λέει όλα», υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου τονίζει ότι γίνεται πλέον εμφανές πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πόσο υποστελεχωμένα έχουν αφεθεί όλα τα νοσοκομεία σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και πως δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για τις συνέπειες των μετακινήσεων.

«Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Άφησε να περάσουν πολλοί μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Η όλη σκηνοθετημένη διαδικασία μετακίνησης του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί τουλάχιστον μείζον ηθικό ζήτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία ζητείται η άμεση και οριστική ανάκληση της απόφασης μετακίνησης, ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία των τμημάτων που υπηρετούν στα νοσοκομεία της περιοχής. «Τα νοσοκομεία στα οποία εντέλλονται να μετακινηθούν, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το ανάλογο προσωπικό κα όχι με μετακινήσεις που δε λύνουν το πρόβλημα άλλα το επιδεινώνουν», καταλήγει.

Την ανάκληση των μετακινήσεων των γιατρών ζητά με ανακοίνωσή του και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. «Το αίτημα για την ανάκληση των μετακινήσεων δεν είναι τοπικιστικό και δεν ακυρώνει την αλληλεγγύη που οφείλουμε σε κάθε περιοχή της χώρας ,αλληλεγγύη που τα Νοσοκομεία της περιοχής μας έμπρακτα την αποδεικνύουν όλα τα χρόνια και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι αλλοπρόσαλλες και σπασμωδικές ενέργειες της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργιά του ΕΣΥ σε όλη την χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση