ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ετοιμόρροπα κτίρια μόνο σε έξι δήμους της Ηπείρου

Μόνο σε έξι δήμους της Ηπείρου καταγράφονται ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την αυτοψία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι.

Από το σημείο της αυτοψίας, ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα, κάνοντας γνωστό ότι, σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων που είχε ζητηθεί από το υπουργείο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια. Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, η λίστα περιλαμβάνει 77 κτίρια στον δήμο Πωγωνίου, 70 στον δήμο Κόνιτσας, 15 στον δήμο Ζαγορίου, επτά στον δήμο Αρταίων, έξι στον δήμο Φιλιατών και ένα στον δήμο Νικολάου Σκουφα. Ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια προφανώς υπάρχουν και στους υπόλοιπους δήμους, με τη μη καταγραφή τους να οφείλεται πιθανώς στη μη αποστολή των σχετικών στοιχείων από τους δήμους.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:
«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Τρίτον: Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.
Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

Σχετικά άρθρα

Βοτανικός κήπος το Δασικό Φυτώριο της Λαψίστας

Αποστόλης Τζελέτας

Νέο μηχάνημα κοπής καλαμιών εν όψει

Αποστόλης Τζελέτας

Προστασία και ανάδειξη του υπεραιωνόβιου πλατάνου της Βίτσας