ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και πολύ άργησε η διάλυση της σύμβασης…

Διευκρινίσεις για την διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Σύνδεση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος), έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, επιμερίζοντας τις ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σημειώνοντας μάλιστα πως ίσως η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε.

Η ανάθεση της μελέτης έχει ιστορία δέκα ετών, ωστόσο, φαίνεται πως σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν προβλήματα που αφορούσαν τη χάραξη. Η αρχική χάραξη προέβλεπε ο δρόμος να περάσει έξω από τον κάμπο της Παραμυθιάς και σε αυτό είχαν γνωμοδοτήσει θετικά και οι τοπικές αρχές. Στην πορεία, το υπουργείο έκανε σαφές ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και προέβλεπε χάραξη που περνούσε εντός της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις. Η τελευταία εξέλιξη ήταν το 2018, όταν και πάλι ελήφθησαν αποφάσεις ώστε η χάραξη να γίνει κατάντη των καλλιεργειών, η οποία όμως για κάποιο λόγο δε βοήθησε στο να «ξεμπλοκάρει» η μελέτη.
«Καθυστερημένα ίσως αποφασίσαμε να λύσουμε τη σύμβαση. Η πρόθεση της περιφερειακής αρχής δεν είναι να σταματήσει το έργο, που είναι σημαντικό για εμάς», σημείωσε η κ. Μπραϊμη, αναφερόμενη στις δυσκολίες και τις ασάφειες που υπήρχαν στην μελέτη του συγκεκριμένου άξονα. «Όταν δόθηκαν κατευθύνσεις, καταλήξαμε σε αυτό που είχαμε ξεκινήσει πριν δέκα χρόνια. Ευθύνες δεν έχει κάποιος συγκεκριμένα, οι ευθύνες ανήκουν σε όλους», ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά.
Η περιφέρεια, πάντως, όπως έκανε γνωστό, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση περίπου 400.000 ευρώ για την προκήρυξη νέας μελέτης. Όπως αναφερόταν και σε σχετική ανακοίνωση πρόσφατα, «θα αναζητήσει τη βέλτιστη και υλοποιήσιμη λύση για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας, με σύννομες και ταχύτερες διαδικασίες και με το μικρότερο δυνατό κόστος αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Υπό διερεύνηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η υπόθεση της διάλυσης της σύμβασης αναμένεται, πάντως, να διερευνηθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία προσέφυγαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», με τον συντονιστή ανάπτυξης της παράταξης Μιχάλη Νάτση να κάνει γνωστό πως υπήρξε άμεση απάντηση και έχει ανατεθεί σε «χειριστή».
Ανάλογη εξέλιξη έχει και η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το θέμα των πλωτών της Παμβώτιδας. Μάλιστα, έχουν ζητηθεί απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία της παράταξης με γραφείο νομικών συμβούλων. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Νάτσης, από την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι θα διερευνήσει το θέμα έτσι κι αλλιώς.
«Οι “Ορίζοντες Ηπείρου” αντιπολιτεύονται και αντιπολιτεύονται όχι με τακτική δικομανίας, κυνηγώντας λύση μέσω Εισαγγελίας και Δικαστηρίων. Υποχρέωσή μας είναι να οδηγήσουμε τους θεσμούς να παρέμβουν σε αντικειμενικά και προς διερεύνηση ζητήματα, τα οποία θέτουμε και σχετίζονται με θέματα χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας. Υπάρχουν ανεξάρτητοι Οργανισμοί. Υπάρχουν ανεξάρτητες Αρχές. Αν μη τι άλλο, αφού οι “Ορίζοντες Ηπείρου” έλαβαν απαντήσεις και στα δύο αυτά θέματα, οι θεσμοί εκπληρώνουν το ρόλο τους και επιβραβεύεται στην πράξη η θεσμική επιλογή μας. Οι “Ορίζοντες Ηπείρου” μέσω του επικεφαλής των Σπύρου Ριζόπουλου, αλλά και του συνόλου των μελών και των στελεχών τους, δεν παρουσιάζονται ως φωτεινοί παντογνώστες. Έχουν όμως γνώση και καθαρότητα σκέψης και μπορούν να δουν τον δρόμο που κάθε φορά πρέπει να επιλέξουμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον του κάθε Ηπειρώτη και κυρίως του συνόλου της Ηπείρου. Επιλέγουμε να λειτουργούμε με τον τρόπο αυτό και εν προκειμένω μέσω των ανεξάρτητων αρχών, γιατί η λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου -ας μην κρυβόμαστε- σχεδόν στο σύνολό του, δείχνει με κάθε τρόπο την ανημπόρια του», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης και δεσμεύτηκε ότι η αντιπολιτευτική τακτική των «Οριζόντων Ηπείρου» συνεχώς θα εντείνεται θεσμικά και θα εγκαλούνται τόσο η περιφερειακή αρχή, όσο και όσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών

«Η Πολιτική Προστασία δουλεύει με βάση το ρουσφέτι»

Η Σταυρούλα Μπραΐμη θα προταθεί για πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου