ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοίγει μέτωπα έργων η δημοτική αρχή

Στα έξι εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της πρότασης που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο υπουργείου Τουρισμού και αφορά την «Ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο κέντρο του δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού».

Το έργο θα προχωρήσει, εφόσον λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει ο δήμος Ιωαννιτών με την ΕΕΤΑΑ. Μάλιστα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ αλλά και του προέδρου της ΕΕΤΑΑ Ηλία Γιάτσιου, η μελέτη έχει πάρει «πράσινο φως» και αναμένεται η τελική υπογραφή χρηματοδότησης.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου θα υλοποιηθεί μία σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο των Ιωαννίνων, όπως στο δημαρχείο, τη Λαϊκή Αγίας Μαρίνας, τη Μητρόπολη και την περιοχή της Καλούτσιανη.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή της τροποποιημένης πρότασής της για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τους μελετητές για ζητήματα όπως ο σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής σε σχέση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τους νέους κόμβους που δρομολογεί, αλλά και η δυνατότητα σύνδεσης της κεντρικής πλατείας με την «κάτω πλατεία» και το πάρκο Μπέγκα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες τροποποιήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την χρηματοδότηση και αν το γεγονός της μη χρηματοδότησης του έργου ύψους 2 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, όπως το είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, σημαίνει απώλεια πόρων, ο κ. Ελισάφ, τόνισε πως θα αναζητηθεί άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε, η κεντρική πλατεία δεν αποτελούσε προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των τεχνικών υπηρεσιών, δόθηκε βαρύτητα σε περισσότερο πολύπλοκα έργα, που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους, όπως το Πάρκο Πολιτισμού και το Άσυλο Ανιάτων.

Στο μεταξύ όμως ενέσκηψε η πανδημία, με αποτέλεσμα χρήματα για έργα που δεν είχαν ενταχθεί, μεταφέρθηκαν σε κωδικούς για την αντιμετώπισή της. «Απλά τώρα οι προτεραιότητες της κοινωνίας έχουν αλλάξει και έχουν μεταφερθεί τα έργα στην πρόληψη και αντιμετώπισης της πανδημίας και πρέπει να αναζητήσεις ένα άλλο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Όσα έργα δεν είχαμε προλάβει, και κανείς δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, τα μεταφέρεις σε ένα άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», σημείωσε.

Εκκρεμεί η συζήτηση για τον ΦΟΔΣΑ

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί, με πρόσκληση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου,  συνάντηση των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και την τιμολογιακή πολιτική.

«Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να υπάρξει μία ενιαία έκφραση του δήμου Ιωαννιτών» ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η πρόταση για συνάντηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων είχε κατατεθεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον Λάζαρο Νάτση κι έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο. Όπως ειπώθηκε τότε, θα επιχειρηθεί στη συνέχεια συνάντηση και με τη διοίκηση του Φορέα.

Σχετικά άρθρα

Χώρισαν τα τσανάκια τους…

Αποστόλης Τζελέτας

Η ταλαιπωρία πρόσκαιρη, τα έργα… μόνιμα

Ηπειρωτικός Αγών

«Μπορούμε όλοι μαζί καλύτερα και περισσότερα»