ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πίεση στις ΜΕΘ, κενές κλίνες στις Μονάδες Λοιμωδών

Σε «πίεση» παραμένουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με covid των δύο νοσοκομείων της πόλης, που γεμίζουν και από περιστατικά που έρχονται από άλλες περιοχές, ενώ σε καλό επίπεδο βρίσκεται η δυναμικότητα των απλών κλινών στις Μονάδες Λοιμώξεων, παρά το αναγκαστικό κλείσιμο της δεύτερης ΜΕΛ στο ΠΓΝΙ, λόγω κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εκτενή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, όμως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να κυκλοφορεί και έτσι η προσοχή όλων πρέπει να είναι αυξημένη.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη και σημαντικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τις Μονάδες Λοιμωδών προέρχονται από την Αλβανία αλλά και από περιοχές εκτός Ηπείρου.
Στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύονται 28 ασθενείς και στο «Χατζηκώστα» δώδεκα. Οι ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού με 16 κλίνες έχουν ένα ή δύο κενά, ενώ δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», σε σύνολο τεσσάρων κλινών.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κατσικά έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 17 θετικά κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες και έχουν τεθεί σε καραντίνα όλες οι στενές επαφές.
Επίσης, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα στο στρατόπεδο Περάματος. Όλοι οι νοσούντες βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και 42 στενές τους επαφές, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν είναι ασυμπτωματικοί.
«Η κατάσταση με την πανδημία είναι δύσκολη σε όλη την χώρα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και όπως φαίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων δε θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Χρειάζεται όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μένουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων», τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι η μείωση των κρουσμάτων στην περιοχή είναι μια κατάκτηση που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τέθηκε το έλλειμμα τοπικής ενημέρωσης, με τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα να επαναφέρει την πρότασή του για τοπικό συντονιστικό όργανο, το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, όπως ανέφερε, ενώ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη των ευάλωτων οικογενειών κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κάλυψη του τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση.
Το θέμα της ενημέρωσης έθιξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ενώ πρωτοβουλίες αλλά και να γίνει ξεκάθαρη η θέση του δήμου για κάλυψη των όλων αναγκών και προς την κυβέρνηση, ζήτησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη. «Δεν είναι απρόοπτα αυτά που ζούμε, ούτε στο στρατόπεδο, ούτε στη δομή του Κατσικά. Και συζητάμε για την άρση του lockdown, αλλά δε συζητάμε με τη μέτρα πρέπει να γίνει», σημείωσε η κ. Τσουμάνη.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας, ζητώντας να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ενημέρωση για τον αριθμό των τεστ που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος