ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου

Σε εκπόνηση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προχωρά η περιφέρεια Ηπείρου.

Η μελέτη αρχικά -μετά από πρόταση της περιφέρειας- εντάχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Απρίλιο στη ΣΑΜΠ930 με πίστωση 744.000 ευρώ, με την περιφέρεια να διαθέτει από πόρους της επιπλέον 1.556.970,59 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της προεκτιμώμενης αμοιβής 2.300.970,59 ευρώ. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτησή της.
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε, επίσης, η δημοπράτηση της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασής τους, με προϋπολογισμό 1.383.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το έργο «Thematic Routes and Nerworks- TheRout_Net», μέσω του οποίου προβλέπεται και η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών σε Άρτα, Αμάραντο και Καβάσιλα.

Νέοι κόμβοι

Στο μεταξύ, νέα έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας με την κατασκευή κόμβων επί εθνικών οδών στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, προωθούνται με αποφάσεις της περιφέρειας Ηπείρου.
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτηση διπλού κυκλικού κόμβου στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσας, μετά το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και προς το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», συνολικού προϋπολογισμού 2.768.000 ευρώ.
Για τον κυκλικό κόμβο στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου– Πρέβεζα, στη θέση Λιμποχωβίτη Ζέφυρο, συνολικού προϋπολογισμού 545.000 ευρώ, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με ανάδοχο τον Γ. Μυριούνη, με τον οποίο πλέον προχωρούν οι υπολειπόμενες διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης.
Τέλος, εγκρίθηκε η δημοπράτηση κόμβων στην Ε.Ο. Άρτας– Τρικάλων στο ύψος του Διάσελου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, και στην Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (θέση Λυγιά), προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

Άλλα έργα

Τη βελτίωση της βατότητας της οδού από οικισμό «Αλώνι – Χιώνι» Καταρράκτη έως Ορειβατικό Καταφύγιο Καταρράκτη, προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ, αναλαμβάνει η περιφέρεια Ηπείρου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι η ΤΕΚΑΤ Ο.Ε. για τη βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου Κουκουλιών Άρτας (80.000 ευρώ), η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε. για την αποκατάσταση οδού Δίκορφο– Άγιος Ιωάννης– σημείο πυρασφάλειας περιοχής (360.000 ευρώ), ο Άγγελος Τσιμπίκης για την κατασκευή τεχνικών και διαβάσεων επί ρεμάτων στην περιοχή Κοτσανόπουλου Πρέβεζας (50.000 ευρώ), η Λ. Βερλέκης & ΣΙΑ Ο.Ε. για τη βελτίωση– προστασία πρανών– στηθαία ασφαλείας της ε.ο. 18 στο τμήμα Κρυονέρι– Βαθύκαμπος Άρτας (100.000 ευρώ), η Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ για την άμεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού Κοκκινόχωμα– Δελβινακόπουλο– Σπήλαιο (120.000 ευρώ) και η Π. Παπαδημητρίου και ΣΙΑ Ο.Ε. για την αποκατάσταση βλαβών και βελτίωση οδικής λειτουργίας υφιστάμενων γεφυρών της Π.Ε. Ιωαννίνων- διαπλάτυνση γέφυρας Πραμάντων (115.000 ευρώ).
Επίσης αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι η ΤΕΚΑΤ Ο.Ε. για τη βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου- Γ΄ φάση (300.000 ευρώ) και ο Έντι Ράφτης για τις επείγουσες στερεωτικές εργασίες σε νερόμυλο περιοχής Καλπακίου του δήμου Πωγωνίου (50.000 ευρώ).
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοπρατηθούν η αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κωστητσίου (150.000 ευρώ), η άμεση σύνδεση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με περιφερειακή οδό Ιωαννίνων λόγω πανδημίας και απρόσκοπτης λειτουργίας της οδού (86.800 ευρώ) και οι ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων Καναλακίου δήμου Πάργας (59.500 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση