ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θα μείνει όνειρο το Μητροπολιτικό Πάρκο

Μόνο ως μελλοντική δυνατότητα θα περιλαμβάνεται στη διαχειριστική μελέτη για το Πάρκο Πυρσινέλλα η διασύνδεση με τον χώρο του στρατοπέδου Βελισσαρίου, με το σχέδιο για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο να παραπέμπεται στις καλένδες.

Αυτό προκύπτει μετά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συζητήσει έστω το θέμα της παραχώρησης της έκτασης στον δήμο Ιωαννιτών, άρνηση την οποία έκανε γνωστή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
«Δυστυχώς, έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας, δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Ήταν από τα πρώτα αιτήματα που είχα θέσει στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή μας, ακολούθησαν συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Έτσι η μελέτη έχει τη δυνατότητα σύνδεσης αλλά είναι κάτι που παραπέμπεται στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως δυνατότητα θα αναφέρεται στη διαχειριστική μελέτη και η διασύνδεση με το τμήμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού, κάτι που είχε τεθεί ως ζήτημα από πολλές πλευρές κατά τη διάρκεια διαβούλευσης της αρχικής πρότασης της δημοτικής αρχής. Αν και οι λόγοι της μη παρέμβασης τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν αναλύθηκαν, φαίνεται πως έχουν να κάνουν με το μέγεθος της παρέμβασης που απαιτείται σε έναν χώρο που είναι ουσιαστικά παρθένος.
Αντίθετα, πάντως, με τη μη υιοθέτηση αυτής της πρότασης, φαίνεται πως η δημοτική αρχή έχει εντάξει στην τελική της πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα αρκετές από τις υπόλοιπες προτάσεις που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα δημοτικές παρατάξεις, θεσμικοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες. «Στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις. Όλες αξιολογήθηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή και ορισμένες έχουν ενταχθεί στην τελική πρόταση», ανέφερε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την επίσκεψή του στον χώρο και έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαχειριστική μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10-15 ημερών.
«Πρόκειται για μία πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές, αξιοποίηση της λίμνης, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές δράσεις καθώς και την αξιοποίηση του οικήματος ως χώρου καφενείου- εστιατορίου, με την παραδοσιακή του χρήση χωρίς άλλες πρόσθετες κατασκευές που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον χώρο. Όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», υπογράμμισε στις δηλώσεις του. Η διαχειριστική μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποκατάσταση του χώρου.

Παρέμβαση καθαρισμού και ευπρεπισμού

Η επίσκεψη του δημάρχου στο Πάρκο Πυρσινέλλα, στην οποία τον συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Αριστείδης Παππάς, Γιάννης Αϊβατίδης και Βασίλης Βλέτσας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, έγινε με αφορμή μία μεγάλη παρέμβαση καθαρισμού και ευπρεπισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει αλλάξει την εικόνα στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, το οποίο έχουν αρχίσει πλέον να επισκέπτονται πολλοί για άθληση και περιπάτους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι το πάρκο να αποτελέσει έναν πνεύμονα για την περιοχή και να είναι ασφαλές και επισκέψιμο μέχρι την δρομολόγηση και την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου ανάπλασης, με τον δήμαρχο να κάνει γνωστό ότι οι παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του Πάρκου θα είναι συνεχείς τόσο από συνεργεία του δήμου όσο και από ιδιώτη.
«Υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού και αποκατάστασης των διαδρομών, ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, ώστε να διατηρηθεί καθαρός. Θέλουμε οι πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο, να τον υιοθετήσουν και να μας επισημαίνουν τα προβλήματα ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη.

Σχετικά άρθρα

Σύντομα η επανέναρξη του διαλόγου για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα