ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδρούν στο ειδικό μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων αυτής της εβδομάδας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, με τους υπαλλήλους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως και των τελωνείων να πραγματοποιούν αύριο Τρίτη, 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου του ειδικού μισθολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, το ειδικό μισθολόγιο συνδέεται με τα περιγράμματα θέσης και την αξιολόγηση, θέτοντας θέμα μισθολογικής αβεβαιότητας αλλά και ανισότητας.

Όπως τονίζουν, το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς δεν έχει σταθερά δεδομένα, εκ των προτέρων γνωστά, και οι διατάξεις του είναι γενικές, αδιαφανείς και αόριστες, δεν υπάρχει απαιτούμενη πληροφόρηση για το βαθμολόγιο με τα 13 κλιμάκια που θέτει, το ύψος των αμοιβών του κάθε κλιμακίου και τον αριθμό των υπαλλήλων, δεν επιλύει το θέμα της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς, δημιουργεί και μισθολογική διαφοροποίηση ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ και το υπουργείου Οικονομικών και συνδέεται με την αξιολόγηση, καθιστώντας την τον θεμέλιο λίθο του μισθού του εργαζόμενου μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.

«Ας αξιολογηθεί πρώτα η ηγεσία, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί για να βρίσκεται στη θέση αυτή. Ας αξιολογηθεί για το αν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή, αν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και μετά ας αξιολογήσει και εμάς. Ας γίνει και αντίθετα, πρώτα η αξιολόγηση των υπαλλήλων και μετά της διοίκησης, αλλά δε διαφαίνεται ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΟΥ του νομού Ιωαννίνων Άγγελος Νάτσικας, που εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ θα είναι το «πειραματόζωο», προκειμένου να επεκταθεί το νέο μισθολόγιο, συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, σε όλο το δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τόνισε είναι πως δεν είναι ηθικό να έρχεται ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με τους εργαζόμενους. «Έχουμε εντοπίσει και δύο τρία θετικά σημεία, αλλά δεν μπορεί να συζητηθεί έτσι ένα τέτοιο ζήτημα», πρόσθεσε.

Μετ’ εμποδίων η τηλεργασία

Την ίδια ώρα, οι εφοριακοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο της πανδημίας, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, ωστόσο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες και αντιξοότητες όπως ελλείψεις βασικών υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προβληματική μηχανοργάνωση και μειωμένο προσωπικό.

Σε ό.τι αφορά στην περιοχή μας, ο κ. Νάτσικας τόνισε οι υπηρεσίες δουλεύουν με πολύ λιγότερο προσωπικό, καθώς απουσιάζουν εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ενώ καλούνται ήδη να λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο. Οι ΔΟΥ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, ενώ από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 θα εξυπηρετούνται μόνο κλήσεις προς τη γραμματεία των ΔΟΥ για τον προγραμματισμό συναντήσεων. Βέβαια, και εκεί υπάρχει πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Νάτσικα, το σύστημα των ραντεβού αφορά όσους εργάζονται εξ αποστάσεως, δηλαδή κυρίως τους ελεγκτές, και όχι το σύνολο των υπηρεσιών.

Όσοι πρέπει να εξυπηρετήσουν τους πολίτες εξ αποστάσεως, χρησιμοποιούν υπολογιστές «από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Παράλληλα, για όποιον τεθεί σε τηλεργασία, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αφού οι υπάλληλοι είναι υπόλογοι σε περίπτωση που χαθούν δεδομένα, κάτι που φυσικά δεν μπορούν οι ίδιοι διασφαλίσουν. «Οπότε επιλέγουν να μην δουλέψουν από το σπίτι», σημείωσε ο κ. Νάτσικας. Η Ομοσπονδία ζητά άμεσα να δοθούν στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εργαλεία και κωδικοί VPN για παροχή εργασίας από την κατοικία τους.

Σχετικά άρθρα

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Άρχισαν τα «εντέλλεσθε» και στην Εφορία

Μειωμένος κατά 18,19% ο ΕΝΦΙΑ για τους Ηπειρώτες