ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έμμεση παραδοχή ότι κάτι δεν πήγε καλά

Τη θλίψη του για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, εξέφρασε για λογαριασμό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ο πρόεδρός της Ανέστης Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχουν υπερβάσεις, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Όντας και ο ίδιος στην πρώτη γραμμή και έχοντας προσωπική άποψη για τα όσα συνέβησαν και καταγγέλλονται, η τοποθέτησή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας ελέγχεται από την κοινή γνώμη. Και ελέγχεται όχι μόνο για την υπέρμετρη αστυνομική βία το απόγευμα της Τρίτης, αλλά και για τα όσα ακολούθησαν, τόσο με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των 23 συλληφθέντων φοιτητών, τη στιγμή που αφήνονταν ελεύθεροι με ένα τηλεφώνημα του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων όλοι οι προαχθέντες μέλη του ΚΚΕ, όσο και για την πρωτοφανή σε μέγεθος απόπειρα παραποίησης των γεγονότων μέσω της επίσημης ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, που ξεπερνά σε φαντασία και τα… παραμύθια του βαρώνου Μυνχάουζεν.
«Το συνδικαλιστικό μας κίνημα διαχρονικά αγωνίζεται για να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο και την κοινωνική αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαστε εντελώς αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας ως κατασταλτική δύναμη και έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι είμαστε αντίθετοι να αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά προβλήματα, τα κοινωνικά ζητήματα, με αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα και με αστυνομικές επεμβάσεις. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τον κοινωνικό μας ρόλο και όχι να τον υπονομεύουν», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντινίδης.
Κληθείς να απαντήσει ως προς το μπαράζ καταγγελιών για αστυνομική βιαιότητα, κάτι που προκύπτει και από τους πολλούς τραυματισμούς, προσπάθησε να καλύψει εν μέρει τους συναδέλφους του, με μια γενικόλογη τοποθέτηση, χωρίς ωστόσο να αρνείται ότι υπήρξαν και τέτοια περιστατικά. «Η δράση της Αστυνομίας είναι πάντα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πάντα ελεγχόμαστε και πολύ καλά γίνεται αυτό. Εμείς διαχρονικά, ειδικά εδώ στα Ιωάννινα δεν έχουμε κουκουλώσει κάποιες καταστάσεις. Εγώ για άλλη μια φορά θέλω να πω, ότι τέτοια γεγονότα ούτε τα επιδιώκουμε, ούτε θέλουμε να γίνονται. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στην Αστυνομία. Όπως είπα, ανήκει αρχικά στην πολιτεία. Εμείς δεν επιθυμούμε η Αστυνομία να μπαίνει σε αυτό το ρόλο και η ευθύνη ανήκει και σε όλους τους άλλους, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε.
Θέση πήρε και σε σχέση με την καταγγελία του ΚΚΕ και του Εργατικού Κέντρου για αστυνομικό, ο οποίος δήλωσε μέλος της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να υπάρξει συγκεκριμένη καταγγελία για να διερευνηθεί. «Εννοείται ότι τέτοιες απόψεις δε χωρούν στο συνδικαλιστικό κίνημα και δε χωρούν στην Αστυνομία. Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχων της Αστυνομίας ήδη το εξετάζουν το ζήτημα. Εμείς το λέμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, εφόσον έχουν συγκεκριμένο πρόσωπο, συγκεκριμένο αστυνομικό που έχει πει αυτή τη φράση, να μας τον υποδείξουν επίσημα και εδώ είμαστε να τοποθετηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδοχή μη τήρησης των μέτρων

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων αναγνώρισε πως δεν υπήρξε από την πλευρά των αστυνομικών η τήρηση των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, μην κρύβοντας μάλιστα την ανησυχία του για την υγεία των συναδέλφων του.
«Με αφορμή τη διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είχαμε γενική επιφυλακή, που είχε ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται συνάδελφοι σε όλες τις υπηρεσίες ανά την Ελλάδα και όπως και σε άλλες περιοχές, όπως και στη δική μας, που μετά ακολούθησαν προσαγωγές και συλλήψεις, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εύχομαι τις επόμενες ημέρες να μη μας απασχολήσει αυτό το ζήτημα», τόνισε και ζήτησε να γίνουν τις επόμενες ημέρες προληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σχετικά άρθρα

Επέστρεψε ο υπουργός, επέστρεψε και το αίτημα

Ζητά πρόνοια για την κάλυψη των κενών

Κίνδυνος αποδυνάμωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων